Follow us

Cheesecake με κατσικίσιο τυρί chevre, παξιμάδι χαρουπιού, γλυκόξινα παντζάρια και κρέμα πορτοκάλι

Cheesecake με κατσικίσιο τυρί chevre, παξιμάδι χαρουπιού, γλυκόξινα παντζάρια και κρέμα πορτοκάλι

Υλικά (για 1 άτομο)

70 γρ. παξιμάδια χαρουπιού
30 γρ. βούτυρο λιωμένο
2 παντζάρια κόκκινα
2 παντζάρια κίτρινα
100 ml χυμό πορτοκάλι
100 γρ. κατσικίσιο τυρί
2 γρ. αγάρ αγάρ
Αλάτι, πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ βαλσαμικού
60 ml ε.π. ελαιόλαδο
40 ml ηλιέλαιο
20 ml βαλσάμικο ξύδι
10 γρ. μουστάρδα
10 ml μέλι
1 πρέζα αλάτι

Eκτέλεση

Χτυπάμε στο μπλέντερ το κατσικίσιο τυρί μέχρι να γίνει μους και το διατηρούμε στο ψυγείο. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα παξιμάδια μέχρι να γίνουν πούδρα, προσθέτουμε το βούτυρο και τα δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να ανακατευτεί καλά. Στρώνουμε την πούδρα παξιμάδι σε ένα τσέρκι 10 -12 εκ.και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Παράλληλα έχουμε βάλει το κόκκινο παντζάρι στον φούρνο και το ψήνουμε τυλιγμένο σε ένα αλουμινόχαρτο, ενώ το κίτρινο παντζάρι το βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει και αυτό. Τα άλλα 2 παντζάρια, τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο και τα διατηρούμε σε παγωμένο νερό. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βράζουμε τον χυμό πορτοκάλι με το αγάρ αγάρ, έπειτα το απλώνουμε σε ένα σκεύος και το αφήνουμε να παγώσει πολύ καλά στο ψυγείο. Αφού παγώσει, το χτυπάμε στο μπλέντερ πολύ καλά μέχρι να γίνει βελούδινο.
Φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ, χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπλέντερ εκτός από τα λάδια, τα οποία ρίχνουμε στο τέλος σιγά-σιγά, και την διατηρούμε στο ψυγείο
Κόβουμε τα μαγειρεμένα παντζάρια κυδωνάτα, τα μαρινάρουμε με την βινεγκρέτ και αλατοπίπερο.
Ξεφορμάρουμε τα παξιμάδια και τοποθετούμε επάνω πρώτα τα μαγειρεμένα παντζάρια, έπειτα στα κενά τοποθετούμε με ένα κορνέ τη μους κατσικίσιου τυριού, συμπληρώνουμε με μερικές σταγόνες υγρό τζέλ πορτοκάλι και για ντεκόρ βάζουμε τα ωμά φλέικς παντζαριού.

*H συνταγή είναι από το εστατόριο "Μανιτάρι" στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.