Υλικά
100 γρ. ζυμαρικά καλαμαράτα Νο 129*Υλικά (για 1 άτομο)
30 γρ. φινόκιο
120 γρ. θράψαλο
1 σφηνάκι ούζο
200 γρ. σέλερι
50 γρ. βούτυρο
Χυμό από μισό λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο άνηθο
Μισό ξινόμηλο
100 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα βγάζουμε αλ ντέντε.
Τα σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το νερό τους.
Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε τη σελινόριζα αφού την έχουμε καθαρίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια.
Αφού σοταριστεί, προσθέτουμε νερό έως την μέση της σελινόριζας, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει τελείως.
Αφού μαγειρευτεί, την χτυπάμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε αλατοπίπερο, το υπόλοιπο βούτυρο και τη μισή κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνει πουρές.
Την αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες και το θράψαλο καθαρισμένο, για 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με ούζο και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το νερό που είχαμε κρατήσει από τα μακαρόνια, τα βρασμένα ζυμαρικά, αλάτι και πιπέρι, τον πουρέ σελινόριζας, το χυμό λεμόνι και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε να βράσει 1-2 λεπτά έως ότου γλασάρει.
Όταν δέσει η σάλτσα, προσθέτουμε και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και από πάνω βάζουμε το ξινόμηλο κομμένο σε λεπτά στικς.*Θα τα βρείτε στα μεγάλα σουπερμάρκετ.*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Μανιτάρι" στη Θεσσαλονίκη.