Κοτόπουλο Tεριγιάκι

Κοτόπουλο Tεριγιάκι
Υλικά
2 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου χωρισμένο το καθένα σε δύο μέρη
1 κομμάτι φρέσκια ρίζα τζίντζερ μήκους 6 εκ. καθαρισμένη από τη φλούδα 
1 φλ. ξυσμένο κρεμμύδι
3 κ.σ. + 3 κ.γ. σπορέλαιο 
6 κ.σ. σάκε
1 κ.σ. σπορέλαιο
Για τη σος τεριγιάκι
3 κ.σ. σάκε 
3 κ.σ. mirin*
3 κ.σ. ζάχαρη
6 κ.σ. σόγια σος
6 κ.σ. νερό
Για γαρνιτούρα: σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο

Εκτέλεση

Ξύνουμε το τζίντζερ και το κρεμμύδι στον τρίφτη επάνω από μπολ (για να μαζέψουμε τον χυμό τους) και ανακατεύουμε να γίνουν ένα μείγμα. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα Tεριγιάκι ανακατεύοντας σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το μαρινάρουμε στη σάλτσα Τεριγιάκι για μισή ώρα.
Ζεσταίνουμε τις 3 κ.σ. σπορέλαιο σε αντικολλητικό τηγάνι επάνω σε μέτρια φωτιά. Βγάζουμε στραγγιστά το κοτόπουλο από τη μαρινάδα, προσπαθώντας να είναι όσο γίνεται πιο στεγνό από σάλτσα. Το βάζουμε στο τηγάνι από τη μεριά της πέτσας και τηγανίζουμε πιέζοντας με σπάτουλα, μέχρι να βγάλει το λίπος της η πέτσα και να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα. Γυρίζουμε τις φέτες από την άλλη μεριά, μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το σάκε. Σκεπάζουμε αμέσως το τηγάνι και μαγειρεύουμε το κοτόπουλο με τον ατμό του σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αφαιρούμε το σκέπασμα, μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές. Αφαιρούμε το λίπος από το τηγάνι, ρίχνουμε τα 3 κ.γ. σπορέλαιο και ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι. Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά και περιχύνουμε με τη σάλτσα Τεριγιάκι που έχει μείνει. Μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα σχεδόν στο μισό, περιχύνοντας συνέχεια το κοτόπουλο, μέχρι να εξατμισθεί τελείως το σάκε και το μιρίν, να καραμελώσει η ζάχαρη και να πυκνώσει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με μαρούλι. 

Α.Τ.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen