Υλικά
300 γρ. μαγειρεμένες πράσινες ή καφέ φακές Υλικά
100 γρ. φιστίκια τ. Αιγίνης αλμυρά, ψιλοκομμένα
¾ φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι περασμένο από τη μουλινέτα
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ρίγανη ξερή
2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο
⅓ φλ. φρέσκος μαϊντανός ή κόλιανδρος πολύ ψιλοκομμένος
1 κ.σ. φουσκωτή πελτές ντομάτας
3 αβγά
1 ½ φλ. τριμμένη φρυγανιά
Αλεύρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας συνέχεια γύρω στα 10 λεπτά, να μαλακώσουν και να γίνουν σαν μαρμελάδα.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ τις φακές, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και δουλεύουμε με κοφτές κινήσεις μέχρι να γίνουν σχεδόν σαν πουρές (αφήνουμε μερικές φακές να ξεχωρίζουν).
Μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι τους, τα αρωματικά βότανα, τον μαϊντανό, τα φιστίκια, τα αβγά χτυπημένα και τη φρυγανιά και ζυμώνουμε μέχρι να πλάθεται το μείγμα.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Μπορεί να χρειασθεί να προσθέσουμε περισσότερο ελαιόλαδο ή φρυγανιά.
Πλάθουμε το μείγμα σε μπέργκερς και τα τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα.
Σερβίρουμε σε ψωμάκια με μαρούλι, αγγούρι και ραπανάκια σε φέτες.A.T.