Follow us

Πίτα γκιουζλεμέ με αγκινάρες, βασιλικά μανιτάρια πλευρότους και ταραμά «Caesar’s»

Πίτα γκιουζλεμέ με αγκινάρες, βασιλικά μανιτάρια πλευρότους και ταραμά «Caesar’s»

Υλικά

Υλικά (για 5 μερίδες)

Για την πίτα

4 φύλλα γιουφκά

1 κ. αγκινάρες ολόκληρες ( ή 250 γρ. καθαρισμένες)

1 κρεμμύδι

1 ματσάκι σχοινόπρασσο

100 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα

50 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Για τα μανιτάρια

200 γρ. μανιτάρια βασιλικά πλευρότους 

5 γρ. πάστα ντομάτας

10 ml μέλι

Καπνιστή πάπρικα

10 ml παλαιωμένο ξύδι

50 ml ζωμό λαχανικών

Λίγο χυμό από λεμόνι

Aλάτι, πιπέρι

Για τον ταραμά «Caesar’s»

2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο

100 ml ε.π. ελαιόλαδο

100 ml ηλιέλαιο

1 σκελίδα σκόρδο

1 αντζούγια φιλέτο

Χυμό λεμόνι

3-4 σταγόνες Worcestershire sauce

Αλάτι- πιπέρι

Χυμό λεμόνι

Για το σερβίρισμα

Καρδιές μαρουλιού

Αβγά μελάτα ή ποσέ

Εκτέλεση

Kαθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.

Τις ψιλοκόβουμε και τις μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά μαζί με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τη γραβιέρα τριμμένη και το σχοινόπρασσο ψιλοκομμένο.

Γεμίζουμε τα φύλλα του γιουφκά με τις αγκινάρες και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι αλειμμένο με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Μαρινάρουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες με την πάστα ντομάτας, το μέλι και την πάπρικα, για 30 λεπτά.

Τα βάζουμε στο τηγάνι που ψήσαμε την πίτα να βγάλουν τα υγρά τους και σβήνουμε με παλαιωμένο ξύδι.

Ρίχνουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γλασαριστούν. Για να ετοιμάσουμε τον ταραμά «Caesar’s», χτυπάμε το ψωμί με την αντζούγια και το σκόρδο σε μπλέντερ.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και στο τέλος το λεμόνι και την Worcestershire sauce.

Μοιράζουμε τις πίτες, τα μανιτάρια και τον ταραμά «Caesar’s» στα πιάτα και γαρνίρουμε με καρδιές μαρουλιού και τα αβγά.*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Dome Real Cuisine" στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.