Follow us

Τζιγεροσαρμάδες Θράκης (της Μυρσίνης Λαμπράκη)

Τζιγεροσαρμάδες Θράκης (της Μυρσίνης Λαμπράκη)

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

1 κ. συκώτι αρνίσιο

5 κ.σ. σταφίδα μαύρη μουσκεμένη

1 ½ κ. ρύζι καρολίνα

4 κ.σ. κουκουνάρι

7 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 μπόλιες αρνίσιες μουσκεμένες σε χλιαρό νερό για 6 λεπτά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1  κ.γ. μπαχάρι

1  κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

½ κ.γ. ρίγανη

1 κ.γ. κανέλα

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: ζεματίζουμε το συκώτι για 10 λεπτά σε βραστό νερό.

Το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε τη συκωταριά, αλάτι, πιπέρι, το ρύζι, το μπαχάρι, τη ρίγανη και την κανέλα και 1 φλ.

χλιαρό νερό.

Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Ετοιμάζουμε τους τζιγεροσαρμάδες: καθαρίζουμε και κόβουμε τις μπόλιες σε τετράγωνα κομμάτια αν είναι μεγάλες.

Βάζουμε κάθε κομμάτι μπόλιας σε ένα φλιτζάνι (φτιάχνουμε δηλαδή ένα είδος φόρμας) και γεμίζουμε με 2 κ.σ γέμιση.

Κλείνουμε καλά την μπόλια και την αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψί, με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει η μπόλια και η γέμιση.

Περιχύνουμε τους τζιγεροσαρμάδες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40 λεπτά, μέχρι να λιώσει η μπόλια και να ροδίσουν οι τζιγεροσαρμάδες.

Τους βγάζουμε από το ταψί με τρυπητή κουτάλα και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Αν θέλουμε, αφού ροδίσουν, φτιάχνουμε μια κρέμα με 500 γρ.

στραγγιστό γιαούρτι και 6 κρόκους αβγών, την απλώνουμε πάνω από τους τζιγεροσαρμάδες και τους ξαναβάζουμε στον φούρνο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πήξει η κρέμα και να κάνε μια ρόδινη κρούστα.

Το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε τη συκωταριά, αλάτι, πιπέρι, το ρύζι, το μπαχάρι, τη ρίγανη και την κανέλα και 1 φλ.

χλιαρό νερό.

Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Βάζουμε κάθε κομμάτι μπόλιας σε ένα φλιτζάνι (φτιάχνουμε δηλαδή ένα είδος φόρμας) και γεμίζουμε με 2 κ.σ γέμιση.

Κλείνουμε καλά την μπόλια και την αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψί, με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει η μπόλια και η γέμιση.

Περιχύνουμε τους τζιγεροσαρμάδες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40 λεπτά, μέχρι να λιώσει η μπόλια και να ροδίσουν οι τζιγεροσαρμάδες.

Τους βγάζουμε από το ταψί με τρυπητή κουτάλα και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Αν θέλουμε, αφού ροδίσουν, φτιάχνουμε μια κρέμα με 500 γρ.

στραγγιστό γιαούρτι και 6 κρόκους αβγών, την απλώνουμε πάνω από τους τζιγεροσαρμάδες και τους ξαναβάζουμε στον φούρνο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πήξει η κρέμα και να κάνε μια ρόδινη κρούστα.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.