Follow us

Αρνί μπούτι “πεταλούδα” με πετιμέζι στο γκριλ (της Μυρσίνης Λαμπράκη)

Αρνί μπούτι “πεταλούδα” με πετιμέζι στο γκριλ (της Μυρσίνης Λαμπράκη)

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

1 αρνίσιο μπούτι χωρίς κόκαλο (περίπου 2 κιλά)

6 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένες

Φύλλα από 5 κλαδάκια φρέσκου δενδρολίβανου

1 κ.γ. θυμάρι

2 κ.σ. ρίγανη

2 κ.σ. πετιμέζι

80 ml ξύδι βαλσάμικο κρέμα

250 ml κόκκινο κρασί

100 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Αλάτι,  μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον χασάπη να αφαιρέσει το κόκαλο και να το διαμορφώσει σε μια φέτα με ίσο πάχος παντού.

Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας, κάνοντας μια κάθετη τομή στη σάρκα και περνώντας προσεκτικά ένα κοφτερό μαχαίρι γύρω από το κόκαλο.

Αν το φτιάξουμε στο σπίτι μας, λεπταίνουμε με το μαχαίρι τα πιο χοντρά σημεία του ή το χτυπάμε απαλά με έναν μπάτη κρέατος, αφού τοποθετήσουμε επάνω μια μεμβράνη ώστε να μην πληγώσουμε το κρέας.Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, ανακατεύοντας σε μπολ το σκόρδο, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το πετιμέζι, την καπνιστή πάπρικα, το ξύδι, το κρασί, το ελαιόλαδο και το πιπέρι.

Τοποθετούμε το αρνί και τη μαρινάδα σε μια μεγάλη σακούλα (κατά προτίμηση zip lock) και κάνουμε ελαφρύ μασάζ στο κρέας.

Βγάζουμε όσον αέρα μπορούμε από τη σακούλα, την κλείνουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

Αφαιρούμε με λαβίδα το αρνί από τη μαρινάδα και το τοποθετούμε στη σχάρα.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 ᵒC περίπου για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ψημένο το θέλουμε.Εφόσον το ψήσουμε σε ψησταριά κλειστού τύπου, πρώτα απ΄ όλα το ταμπονάρουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά και να σχηματιστεί καλύτερη κρούστα.

Τοποθετούμε το μπουτάκι στο δεξί ή αριστερό μέρος της ψησταριάς, ώστε να μην υπάρχουν κάρβουνα από κάτω.

Ψήνουμε με ανοιχτό καπάκι για 4-5 λεπτά στους 190οC., κατεβάζουμε το καπάκι της ψησταριάς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά.

Αν θέλουμε ζουμερό αποτέλεσμα, φροντίζουμε να το βγάλουμε από τη φωτιά, όταν η εσωτερική του θερμοκρασία (μετρημένη με θερμόμετρο) φτάσει στους 57οC -58o C.

Επίσης...

Καγιανάς με Πράσο, Ανθότυρο και Κατσικάκι

Η συνταγή για έναν υπέροχο καγιανά.

Αρνάκι στη Γάστρα με Πορτοκάλι

Το αρνάκι-λουκούμι σε όλο του το μεγαλείο, γεμάτο αρώματα από μυρωδικά και πορτοκάλι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μαγικότερη Κρεατόσουπα

Μια εντελώς διαφορετική κρεατόσουπα, όπως τη φτιάχνουν συχνά στο Πήλιο, αλλά και στα νησιά του Ιονίου.

Αρνάκι Φρικασέ με Αμπελόφυλλα

Ένα καταπληκτικό, αλλιώτικο φρικασέ.

Κατσικάκι με Ντοματίνια

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι με ντοματίνια.

Κατσικάκι Γεμιστό

Η συνταγή για κατσικάκι γεμιστό.

Αρνάκι με Αγκινάρες

Η συνταγή για αρνάκι με αγκινάρες.

Κατσικάκι Μεθυσμένο

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι μεθυσμένο.

Κλασικό Αρνάκι Κλέφτικο

Πώς θα φτιάξετε το κλασικό αρνάκι κλέφτικο.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί

Η συνταγή για το αυθεντικό χουνκιάρ μπεγιεντί, όπως το φτιάχνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Κεμπάπ με Αρνί

Η συνταγή για το πιο νόστιμο κεμπάπ με αρνί.

Αρνί με Δαμάσκηνα και Ρύζι στο φούρνο

Από τις πιο νόστιμες συνταγές για να μαγειρέψεις αρνάκι ή κατσικάκι. Οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα δίνουν μια ανεπαίσθητη γλύκα, που σβήνει τη λιπαρότητα του αρνιού, σε ένα μελωμένο αποτέλεσμα.