Σκουμπρί στη σχάρα με μαυρομάτικα φασόλια και λαχανικά

Σκουμπρί στη σχάρα με μαυρομάτικα φασόλια και λαχανικά
Υλικά
2 μεγάλα σκουμπριά  
1 κιλό αλάτι χοντρό
3 κ.σ. κοφτές ξερή ρίγανη,
150 γρ. μαυρομάτικα φασόλια,
200 γρ. πλατιά φρέσκα φασολάκια
200 γρ. μπρόκολο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος 
Χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού
Ελαιόλαδο
1-2 κ.σ. ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά για γαρνιτούρα.
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το χοντρό αλάτι με τη ρίγανη. Καθαρίζουμε το σκουμπριά, πετάμε τα κεφάλια, χαράζουμε τη ράχη και τα ανοίγουμε στη μέση. Τα βάζουμε σε  μακρόστενο σκεύος, στρώνουμε το μισό μείγμα του αλατιού, τοποθετούμε επάνω τα σκουμπριά και τα καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μείνουν για ένα 24ωρο. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε το φαγητό, βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια για 5 λεπτά, τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό. Τα βάζουμε σε φρέσκο νερό και λίγο αλάτι και τα βράζουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε λοξά στα δύο τα φασολάκια. Τα βράζουμε al dente σε λίγο αλατισμένο νερό. Κόβουμε σε μπουκετάκια το μπρόκολο και το βράζουμε al dente σε λίγο αλατισμένο νερό. Αρτύζουμε το κάθε λαχανικό ξεχωριστά με λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Ξεπλένουμε πολύ καλά τα σκουμπριά και τα ψήνουμε στη σχάρα για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο και τα υπόλοιπα με ένα μυτοτσίμπιδο και κόβουμε τα ψάρια σε 2-3 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός τους. Κάνουμε ένα λοφάκι με τα λαχανικά σε κάθε πιάτο, βάζουμε από πάνω τα ψάρια και γαρνίρουμε με μαυρομάτικα φασολάκια και κομματάκια πιπεριάς. Ρίχνουμε επάνω λίγο εξ. παρθένο ελαιόλαδο και ξύσμα λεμονιού.

A.T.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen