Υλικά
Για τον κιμάΥλικά
500 γρ. αρνίσιος κιμάς
10 ml ελαιόλαδο
200 γρ. κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας
3 κ.σ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
2 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
1 ξερό φύλλο δάφνης
1 κ.σ. μπαχάρι σε σκόνη
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
Για την κρέμα γιαουρτιού
700 γρ. γιαούρτι πρόβειο στραγγιστό
3 αβγά
120 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Για τα λαχανικά
1κ. μελιτζάνες φλάσκες, καθαρισμένες και κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους περίπου 1,5 εκ.
500 γρ. πατάτες κομμένες σε ροδέλες
5 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
40 ml ε.π. ελαιόλαδο + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την κρέμα γιαουρτιού: βάζουμε σε βαρύ μπολ το γιαούρτι, τα αβγά και τη γραβιέρα και χτυπάμε καλά με τον αβγοδάρτη μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι.
Αφήνουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά: σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε τις μελιτζάνες, τις πασπαλίζουμε με τις 2 κουτ.
σούπας αλάτι και τις καλύπτουμε με κρύο νερό.
Τις αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, για να ξεπικρίσουν.
Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι, για τουλάχιστον 30 λεπτά. Τηγανίζουμε και τις πατάτες για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά και τις αφήνουμε και αυτές σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από το λάδι.
Τις αλατίζουμε ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τον κιμά: ρίχνουμε σε κατσαρόλα τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και τα σοτάρουμε χωρίς λιπαρή ουσία σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει ο κιμάς.
Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε το κρασί, ανακατεύουμε και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε την ντομάτα, τη δάφνη, τον μαϊντανό, 400 ml νερό και αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον βασιλικό και ανακατεύουμε.Στρώνουμε σε ταψί εναλλάξ τα λαχανικά (μια στρώση μελιτζάνες, μια στρώση πατάτες), καλύπτουμε με τον κιμά και στρώνουμε επάνω την κρέμα γιαουρτιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο C για 50 λεπτά.
Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 20 λεπτά πριν το κόψουμε.