Υλικά
1 κόκορας περίπου 2 κ. κομμένος σε μερίδεςΥλικά
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
30 γρ. βούτυρο τ. Κερκύρας
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2-3 κόκκοι μπαχάρι
2 ξερά φύλλα δάφνης
200 ml λιαστό κρασί
2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
½ πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
Αλάτι, πιπέρι
100 γρ. γλυκιά γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
30 ml λευκό ξύδι
Φρέσκο δεντρολίβανο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια του κόκορα.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Στο ίδιο σκεύος και στο ίδιο λάδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Ξαναβάζουμε τον κόκορα στο σκεύος και ρίχνουμε το μπαχάρι κα τη δάφνη.
Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά να βγάλουν το άρωμά τους.
Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντάς το λίγο -λίγο και ξύνουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με τη σπάτουλα μέχρι να αισθανθούμε πως έχει καθαρίσει τελείως.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά (περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά - 2 ώρες) και να δέσει η σάλτσα.
Μισή ώρα πριν να είναι έτοιμος, αλατοπιπερώνουμε.Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και τακτοποιούμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί.
Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με ένα κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο.