Υλικά
1 μεγάλο κουνέλι γύρω στα 1.800 γρ.Υλικά
5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
700 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
1 φλ. ελαιόλαδο
Χυμός μισού λεμονιού
2 δαφνόφυλλα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάτα
1 ποτήρι του νερού ξύδι
4-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κλαδί δεντρολίβανο
1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ολόκληροι κόκκοι μαύρου πιπεριού
Για τον σκορδάτο πουρέ
1 κ. πατάτες με τη φλούδα καλά πλυμένες
1 κεφάλι σκόρδο
1 φλ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. βούτυρο σε κύβους
Αλάτι, λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κουνέλι, το κόβουμε σε μερίδες και το βάζουμε σε πήλινη ή ανοξείδωτη λεκάνη μαζί με το ξύδι, το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο και το πιπέρι.
Το αφήνουμε να μαριναρισθεί ολόκληρη τη νύχτα.
Την επομένη το βγάζουμε από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε καλά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε από όλες τις μεριές, μέχρι να κάνει χρυσαφί κρούστα.
Το μεταφέρουμε σε ταψί.
Στραγγίζουμε το λάδι, το μετράμε να είναι ένα φλιτζάνι (συμπληρώνουμε ελαιόλαδο αν χρειάζεται) και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε το σκόρδο την ντομάτα και τα δαφνόφυλλα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε επάνω στο κουνέλι.
Κουνάμε το ταψί να πάει παντού, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160ο C για 1ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι και να πήξει η σάλτσα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο.Ετοιμάζουμε τον πουρέ: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C.
Τοποθετούμε το κεφάλι του σκόρδου σε αλουμινόχαρτο, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
Το αφήνουμε μέχρι να μπορούμε να το πιάσουμε και πιέζουμε μια-μια σκελίδα μέχρι να βγει η μαλακή σάρκα, που έχει γίνει σαν κρέμα.
Αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν πολύ τρυφερές.
Στραγγίζουμε και βγάζουμε τη φλούδα.
Περνάμε από τον μύλο του πουρέ και βάζουμε τον πουρέ πίσω στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε την αλοιφή του σκόρδου, την κρέμα ζεσταμένη και ανακατεύουμε καλά, σε πολύ χαμηλή φωτιά, με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το βούτυρο κομματάκι-κομματάκι ανακατεύοντας, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε το κουνέλι με τον πουρέ.A.T.