Υλικά
4 φλ. αλεύριΥλικά
4 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
1 φλ. νερό
1 κρόκος αβγού
Για τη γέμιση
240 γρ. λευκά μανιτάρια
4 κ.σ. βούτυρο
60 γρ. ξερά πορτσίνι
1 ξερό κρεμμύδι
½ φλ. λάχανο ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα πορτσίνι σε ζεστό νερό να μουσκεύουν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μεγάλο μπολ.
Λιώνουμε το βούτυρο, το ρίχνουμε στο νερό, ανακατεύουμε, κάνουμε μια λακούβα στο αλεύρι και το ρίχνουμε λίγο-λίγο ,ανακατεύοντας με το χέρι.
Αν είναι πολύ στεγνό το μείγμα ρίχνουμε προσεκτικά λίγο νερό ακόμα.
Ζυμώνουμε για λίγο και προσθέτουμε τον κρόκο χτυπημένο.
Ζυμώνουμε πάλι μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μεμβράνη για μισή ώρα.Ετοιμάζουμε τη γέμιση: στραγγίζουμε τα πορτσίνι και τα ψιλοκόβουμε.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα λευκά μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να χάσουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε το λάχανο και σιγομαγειρεύουμε για 15’ λεπτά.
Ποσθέτουμε τα πορτσίνι και αλατοπιπερώνουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη.
Ανοίγουμε το πρώτο σε φύλλο πάχους περίπου 3mm.
Με ένα ποτήρι κόβουμε κύκλους, διαμέτρου 5 εκ.
Βάζουμε 1κ.γ.
γέμιση στο κέντρο, διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και κλείνουμε προσεκτικά, πιέζοντας γύρω γύρω τη ζύμη με τα δάχτυλά μας.
Βράζουμε τα pierogi σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό.
Τα βγάζουμε μόλις ανέβουν στην επιφάνεια, με τρυπητή κουτάλα.
Τα σερβίρουμε αμέσως με σμετάνα, ένα είδος ρώσικης ξινής κρέμας με λεπτή γεύση, που βρίσκουμε στα ρώσικα μπακάλικα, και, αν θέλουμε, ψιλοκομμένο άνηθο.
Σημ. πιάτο από την κουζίνα της Ουκρανίας.Α.Τ.