Υλικά
1.200 γρ. κοπανάκια κοτόπουλουΥλικά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. μαύρα φρέσκα δαμάσκηνα
½ φλ. φρέσκια ντομάτα ξυσμένη
1χυμός και ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι
1⅓ φλ. μπράντι
11 ξυλάκι κανέλας
13-4 κόκκοι μπαχάρι
1 κ.σ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ ξυσμένη
1 κ.γ. κουρκουμά
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κοπανάκια.
Τα αλευρώνουμε ελαφρά, τα τινάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά).
Σοτάρουμε τα κοπανάκια γυρίζοντάς τα με ξύλινη λαβίδα από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα.
Τα βγάζουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τον κουρκουμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα προσέχοντας να μην αρπάξουν για 2-3 λεπτά.
Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα κοπανάκια, ανεβάζουμε τη φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, σβήνουμε με το μπράντι.
Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε το τζίντζερ και τον χυμό πορτοκαλιού, τακτοποιούμε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την ντομάτα, την κανέλα και το μπαχάρι, αφήνουμε να πάρει το φαγητό μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει το φαγητό.
Λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα, πασπαλίζουμε με το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί.
Σερβίρουμε με λευκό ρύζι.
A.T.