Υλικά
700 γρ. χωριάτικα λουκάνικα με πορτοκάλι Υλικά
500 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα μαύρα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
⅔ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
1 μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο
1 πρέζα ζάχαρη, αν θέλουμε
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα δαμάσκηνα: πλένουμε τα φρούτα.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια πάνω από ένα μπολ να μαζέψουμε τον χυμό και τα χωρίζουμε στα δύο.
Δοκιμάζουμε ένα να δούμε αν είναι ξινούτσικο, οπότε θα χρειαστούμε τη ζάχαρη.
Τα αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
Κόβουμε τα λουκάνικα σε κομμάτια μήκους 10 εκ.
και τα τρυπάμε πολλές φορές με ένα πιρούνι.
Τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά γυρνώντας τα συνέχεια, μέχρι να πάρουν σκούρο καφέ χρώμα και να βγάλουν το λίπος τους.
Τα μεταφέρουμε στραγγιστά με λαβίδα σε πιατέλα.
Σουρώνουμε το λίπος που έχει μαζευτεί στο τηγάνι και κρατάμε μια κουταλιά (αν δεν έχει αρκετό λίπος χρησιμοποιούμε 1 κ.σ ελαιόλαδο).
Καθαρίζουμε το τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τη 1 κ.σ λίπος ή ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το φασκόμηλο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα με τον χυμό τους.
Αλατίζουμε πολύ λίγο (διότι τα λουκάνικα με τα οποία θα τα συνδυάσουμε είναι αλμυρά), ρίχνουμε πιπέρι και τη ζάχαρη αν χρειάζεται και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά.
Ανεβάζουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε και τα λουκάνικα στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε μερικές φορές, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί 5 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Ταιριάζει με λευκό ρύζι αλλά του πηγαίνει πολύ ωραία και η πολέντα.
Α.Τ.