Follow us

Χταπόδι με ασκορδουλάκους με κουκόφαβα

Χταπόδι με ασκορδουλάκους με κουκόφαβα

Υλικά

Υλικά

Για το χταπόδι

8 πλοκάμια βρασμένο χταπόδι

200 γρ. ασκορδουλάκους*

100 ml βαλσαμικό ξύδι κρέμα

20 ml μέλι θυμαρίσιο

50 ml κόκκινο ξίδι

50 ml ελαιόλαδο

Για την κουκοφάβα

500 γρ. ξεφλουδισμένα κουκιά ξερά

100 γρ. ξερό κρεμμύδι

3 πρέζες αλάτι

1 πρέζα πιπέρι μαύρο

Μισό λεμόνι

Για γαρνιτούρα

50 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

30 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα

1 κ.γ. γλυκού ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την κουκόφαβα: βάζουμε τα κουκιά με 2 λίτρα νερό να βράσουν και τα ξαφρίζουμε 2-3 φορές.

Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να χυλώσουν.

Τα στραγγίζουμε, τα μεταφέρουμε στο μπλέντερ, στύβουμε το λεμόνι και τα αλέθουμε αρκετά μέχρι να έχουμε μία λεία κρέμα.

Αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει.

Ετοιμάζουμε το χταπόδι με τους ασκορδουλάκους: βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε στη συνέχεια το βρασμένο χταπόδι και τους ασκορδουλάκους.

Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας και όταν καραμελώσουν, προσθέτουμε το μέλι και την κρέμα βαλσαμικού και σβήνουμε με κόκκινο ξίδι.

Μόλις γλασάρει η σάλτσα και πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για να σερβίρουμε, ανακατεύουμε μέσα στη χλιαρή κουκόφαβα το κρεμμυδάκι και την ντομάτα και ανακατεύουμε.

Στην συνέχεια, απλώνουμε λίγη κουκόφαβα στο πιάτο και τοποθετούμε επάνω 2 πλοκάμια χταπόδι και λίγους ασκορδουλάκους και γαρνίρουμε με τον μαϊντανό.

*Ασκορδουλάκους θα βρείτε στα καταστήματα και στα σουπερμάρκετα με είδη κρητικής διατροφής.

*Η συνταγή είναι του σεφ Νίκου Αργυρίου από το εστιατόριο "Καρνάγιο" στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να χυλώσουν. Τα στραγγίζουμε, τα μεταφέρουμε στο μπλέντερ, στύβουμε το λεμόνι και τα αλέθουμε αρκετά μέχρι να έχουμε μία λεία κρέμα. Αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας και όταν καραμελώσουν, προσθέτουμε το μέλι και την κρέμα βαλσαμικού και σβήνουμε με κόκκινο ξίδι. Μόλις γλασάρει η σάλτσα και πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά. Στην συνέχεια, απλώνουμε λίγη κουκόφαβα στο πιάτο και τοποθετούμε επάνω 2 πλοκάμια χταπόδι και λίγους ασκορδουλάκους και γαρνίρουμε με τον μαϊντανό.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.