Υλικά
1.200 γρ. πεσκανδρίτσα φιλεταρισμένη Υλικά
Για το κουρκούτι
500 ml μαύρη μπύρα
300 γρ. αλεύρι
20 ml μελάνι σουπιάς
20 ml ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
Για την κρέμα οσπρίων
100 γρ. μαύροι γίγαντες Καστοριάς
50 γρ. ρεβίθια
2 λεμόνια (τον χυμό τους)
2 σκελίδες σκόρδο
40 γρ. ταχίνι
50 ml ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την κρέμα οσπρίων: μουλιάζουμε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ σε νερό.
Τα βράζουμε μέχρι να χυλώσουν και τα αλέθουμε στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.Ετοιμάζουμε το κουρκούτι: βάζουμε σε μία λεκάνη τη μπίρα, το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε με σύρμα μέχρι να φτιάξουμε ένα ωραίο, σφιχτό, μαύρο κουρκούτι.
Το αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί και να αφρατέψει.Αλατοπιπερώνουμε την πεσκανδρίτσα, την περνάμε πρώτα από αλεύρι, μετά από κουρκούτι και την τηγανίζουμε σε κατσαρολάκι με καυτό ελαιόλαδο.Για να σερβίρουμε: βάζουμε στο πιάτο 2 κουταλιές από την κρέμα οσπρίων, τοποθετούμε επάνω την τηγανητή πεσκανδρίτσα και γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.
*Η συνταγή είναι του σεφ Νίκου Αργυρίου από το εστιατόριο "Καρνάγιο" στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.