Υλικά
4 ορτύκιαΥλικά
1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι περασμένο από τη μουλινέτα
1 κ.σ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
10 καρποί άρκευθου
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. ζωμός από κοτόπουλο
1 σφηνάκι μπράντι
8 μικρές πατάτες
8 ντομάτες πομοντόρια
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα ορτύκια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή) και τα ροδίζουμε καλά από όλες τις μεριές.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το καβούρδισμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και σβήνουμε με το κρασί “ξύνοντας” με ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας.
Όταν εξατμισθεί, ρίχνουμε και το μπράντι και αφήνουμε να εξατμισθεί και αυτό.
Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα φύλλα του δεντρολίβανου και τον άρκευθο, αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση, ρίχνουμε τον ζωμό του κοτόπουλου καυτό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το φαγητό και να μελώσει η σάλτσα.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε ελαφρά τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και τις ροδίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
Προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στο τηγάνι και περνάμε τα πομοντόρια, γυρίζοντάς τα από όλες τις μεριές.
Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο ένα ορτύκι με τη σάλτσα του και συνοδεύουμε με τις πατάτες και τις ντομάτες.
A.T.