Follow us

Ριζότο με χτένια, μαρμελάδα φινόκιο και πορτοκάλι (του σεφ Χρήστου Ξεραξούδη)

Ριζότο με χτένια, μαρμελάδα φινόκιο και πορτοκάλι (του σεφ Χρήστου Ξεραξούδη)

Υλικά

Υλικά

Για το ρύζι:

300 γρ. ρύζι για ριζότο

6 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος μόνο)

600 ml ζωμό κοτόπουλου

200 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Αλάτι - πιπέρι

100 γρ. βούτυρο

30 ml ελαιόλαδο

30 γρ. βούτυρο

100 ml λευκό ξηρό κρασί

Για τη μαρμελάδα:

2 φινόκια (μαραθόριζες)

600 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

Για τα χτένια:

12 χτένια

100 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα χτένια: λιώνουμε σε τηγάνι το βούτυρο και σοτάρουμε τα χτένια, να πάρουν χρώμα και από τις δυο πλευρές.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα μεταφέρουμε σε ένα σκεύος μαζί με το βούτυρό τους.Ετοιμάζουμε τη μαρμελάδα φινόκιο: κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες το φινόκιο, το βάζουμε σε κατσαρολάκι επάνω σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος ο χυμός.

Ετοιμάζουμε το ριζότο: ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο και το βούτυρο.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να αλειφθεί καλά με το βούτυρο και το ελαιόλαδο.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τον ζωμό του κοτόπουλου σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά να μένει al dente.

Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, την παρμεζάνα και το βούτυρο και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Για να σερβίρουμε, μοιράζουμε το ριζότο στα πιάτα, βάζουμε από πάνω τα χτένια και γαρνίρουμε με τη μαρμελάδα φινόκιο.

*Η συνταγή είναι του σεφ Χρήστου Ξεραξούδη από το εστιατόριο "Apocalypsis" στην Πάτμο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα μεταφέρουμε σε ένα σκεύος μαζί με το βούτυρό τους.Ετοιμάζουμε τη μαρμελάδα φινόκιο: κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες το φινόκιο, το βάζουμε σε κατσαρολάκι επάνω σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος ο χυμός. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να αλειφθεί καλά με το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τον ζωμό του κοτόπουλου σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά να μένει al dente. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, την παρμεζάνα και το βούτυρο και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Για να σερβίρουμε, μοιράζουμε το ριζότο στα πιάτα, βάζουμε από πάνω τα χτένια και γαρνίρουμε με τη μαρμελάδα φινόκιο.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.