Υλικά
360 γρ. ρύζι τ. Καρολίνα Υλικά
120 γρ. εσαλότ ή φρέσκα κρεμμυδάκια
500 γρ. ζωμός από κοτόπουλο
100 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
1 ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
50 ml ελαιόλαδο
Ξύσμα 1 λεμονιού
150 γρ. γραβιέρα Νάξου σε φλούδες
40 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 φούχτα φρέσκος βασιλικός -τα φυλλαράκια
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα πορτσίνι στο κρασί ολόκληρη τη νύχτα.
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το κρασί που τα μουσκέψαμε.
Ετοιμάζουμε το ριζότο: σοτάρουμε τα εσαλότ ή το φρέσκο κρεμμυδάκι σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
Σβήνουμε με το κρασί που μουσκέψαμε τα πορτσίνι και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε λίγο-λίγο τον ζωμό του κοτόπουλου μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύοντας πού και πού μέχρι να γίνει το ριζότο.
Σοτάρουμε τα πορτσίνι στο ελαιόλαδο και το βούτυρο και τα προσθέτουμε στο ριζότο.
Ανακατεύουμε στο ριζότο τη γραβιέρα μέχρι να χυλώσει και σερβίρουμε αμέσως το φαγητό πασπαλισμένο με τον βασιλικό και το ξύσμα λεμονιού.
Η συνταγή είναι από το εστιατόριο 520 της Νάξου.