Υλικά
1 μεγάλο καθαρισμένο λαβράκι 1200 γρ. περίπουΥλικά
½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 -3 κ.σ. χυμός λεμονιού
⅓ φλ. ελαιόλαδο,
Για τη salsa
2 μέτριες σφιχτές ντομάτες
4 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια
10 φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
1 κ.σ. φρέσκα φυλλαράκια μαντζουράνας ή ρίγανης
Ξύσμα 1 λεμονιού
¼ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι.
Το αλατίζουμε πολύ καλά και το αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες σε σουρωτήρι στο ψυγείο. Ετοιμάζουμε τη salsa: πλένουμε και στεγνώνουμε τις ντομάτες.
Τις κόβουμε στη μέση και στύβουμε το κάθε μισό για να βγάλουμε τους σπόρους.
Τις κόβουμε σε κύβους 1 εκ.
και τις βάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα φυλλαράκια του βασιλικού, της μαντζουράνας ή της ρίγανης, το ξύσμα λεμονιού και το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη, σε δροσερό μέρος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα και την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τοποθετούμε το λαυράκι στο ταψί, το ραντίζουμε με λεμόνι και ελαιόλαδο από τη μια μεριά, το γυρίζουμε, το ραντίζουμε με λεμόνι και ελαιόλαδο και από την άλλη και προσθέτουμε το κρασί.
Ψήνουμε για 25 λεπτά.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Το ανοίγουμε και το καθαρίζουμε προσεκτικά από τα κόκκαλα.
Σερβίρουμε με τη salsa δίπλα στο λαυράκι ή ξεχωριστά σε μπολ.
A.T.