Follow us

Αβγά βραστά με σος μπεαρνέζ και κάππαρη

Αβγά βραστά με σος μπεαρνέζ και κάππαρη

Υλικά

Υλικά

8 αβγά

Για τη σος μπεαρνέζ*

1 κ.σ. ψιλοκομμένα echalots (μικρά ξερά κρεμμυδάκια -αν δεν έχουμε χρησιμοποιούμε κοκκάρι)

Aπό 2 κ.σ. φραγκομαϊντανό και εστραγκόν

3 κ.σ. ξίδι

125 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια

2 κρόκους αβγών

1 κ.σ. νερό

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Αλάτι, πιπέρι

2 κ.σ. κάππαρη ξεπλυμένη από την άλμη και στραγγισμένη (όχι ξυδάτη)

Για τη γαρνιτούρα: μικρά κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

Για το σερβίρισμα: φέτες από φρεσκοψημένο προζυμένιο ψωμί

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: βάζουμε σε κατσαρολάκι το ξίδι μαζί με τα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι, και σιγοβράζουμε μέχρι το υγρό να μειωθεί στο ένα τρίτο.

Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με το νερό, ρίχνουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι με τα κρεμμυδάκια και το ξύδι και το στερεώνουμε πάνω σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί) -το κατσαρολάκι δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό.

Χτυπάμε συνέχεια το μείγμα με τον αβγοδάρτη και όταν η σάλτσα αποκτήσει κρεμώδη υφή, αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο του βούτυρο χτυπώντας συνέχεια.

Στο τέλος, προσθέτουμε τον φραγκομαϊντανό, το εστραγκόν και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή σε μπεν μαρί μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.Βράζουμε τα αβγά όσο σφιχτά θέλουμε (7 λεπτά αν θέλουμε να υπάρχουν στο κρόκο και λίγα υγρά σημεία και μέχρι 12 λεπτά για να γίνει ο κρόκος πολύ σφιχτός ).

Μεταφέρουμε τα αβγά σε κρύο νερό, τα ξεφλουδίζουμε, κόβουμε κάθε αβγό στα δύο κατά μήκος, τα μοιράζουμε σε 4 πιάτα και αλατίζουμε ελαφρά.

Την ώρα που θέλουμε να σερβίρουμε, προσθέτουμε στη σος μπεαρνέζ την κάππαρη και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Περιχύνουμε τα αβγά και στολίζουμε με τα κλαδάκια από θυμάρι. *Αν δεν έχουμε χρόνο ή βρίσκουμε τη σάλτσα μπεαρνέζ δύσκολη στην ετοιμασία της, αγοράζουμε καλής ποιότητας μαγιονέζα και την “ενισχύουμε” με κάππαρη, ψιλοκομμένο φραγκομαϊντανό και εστραγκόν. A.T.

Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με το νερό, ρίχνουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι με τα κρεμμυδάκια και το ξύδι και το στερεώνουμε πάνω σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί) -το κατσαρολάκι δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό.

Χτυπάμε συνέχεια το μείγμα με τον αβγοδάρτη και όταν η σάλτσα αποκτήσει κρεμώδη υφή, αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο του βούτυρο χτυπώντας συνέχεια.

Στο τέλος, προσθέτουμε τον φραγκομαϊντανό, το εστραγκόν και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή σε μπεν μαρί μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.Βράζουμε τα αβγά όσο σφιχτά θέλουμε (7 λεπτά αν θέλουμε να υπάρχουν στο κρόκο και λίγα υγρά σημεία και μέχρι 12 λεπτά για να γίνει ο κρόκος πολύ σφιχτός ).

Μεταφέρουμε τα αβγά σε κρύο νερό, τα ξεφλουδίζουμε, κόβουμε κάθε αβγό στα δύο κατά μήκος, τα μοιράζουμε σε 4 πιάτα και αλατίζουμε ελαφρά.

Την ώρα που θέλουμε να σερβίρουμε, προσθέτουμε στη σος μπεαρνέζ την κάππαρη και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Περιχύνουμε τα αβγά και στολίζουμε με τα κλαδάκια από θυμάρι. *Αν δεν έχουμε χρόνο ή βρίσκουμε τη σάλτσα μπεαρνέζ δύσκολη στην ετοιμασία της, αγοράζουμε καλής ποιότητας μαγιονέζα και την “ενισχύουμε” με κάππαρη, ψιλοκομμένο φραγκομαϊντανό και εστραγκόν. A.T.

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.