Follow us

Μοσχαράκι της Ανατολής με μελιτζάνα πουρέ (χουνκιάρ μπεγιεντί, του σεφ Νίκου Φωτιάδη)

Μοσχαράκι της Ανατολής με μελιτζάνα πουρέ (χουνκιάρ μπεγιεντί, του σεφ Νίκου Φωτιάδη)

Υλικά

Υλικά

Για το μοσχάρι

1 κ.μοσχάρι σπάλα κομμένο σε κύβους 3 εκ.

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1 κουτί ντοματάκια

2 κ.σ. πελτές ντομάτας

250 ml ζεστός ζωμός κότας

150 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Θάσου

1 κ.γ. κοφτό θυμάρι

1 ξυλαράκι κανέλας

3 καρφάκια γαρύφαλλο

1 ξερό φύλο δάφνης

½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι, ζάχαρη, πάπρικα γλυκιά, πάπρικα καυτερή

Για τον πουρέ μελιτζάνας

3 μελιτζάνες φλάσκες

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 ποτήρι γάλα

1 φλ. κασέρι τριμμένο

⅓ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το μοσχάρι: σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.Προσθέτουμε το κρέας, το ροδίζουμε από όλες τις μεριές, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Μόλις βγάλει τα υγρά του προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει και να αρχίσει να πίνει τα υγρά του.

Μετά από μισή ώρα περίπου, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αφήνουμε να πάρει μια δυνατήβράση, χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει.

Αν στο τέλος η σάλτσα του δεν έχει γκλασάρει, αφαιρούμε το κρέας και αφήνουμε τη σάλτσα να πήξει.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας: τρυπάμε μ’ ένα μαχαιράκι γύρω -γύρω τις μελιτζάνες.Τις ψήνουμε σε φλόγα για να καρβουνιάσει η φλούδα και να γίνουν καπνιστές.

Τις καθαρίζουμε, τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου να βγάλουν τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε.

Καίμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το μέσα το αλεύρι και το ψήνουμε ανακατεύοντας συνέχεια για να μην καεί.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε φροντίζοντας να μην μας σβολιάσει.

Μόλις αρχίσει να δένει ρίχνουμε βροχηδόν το τριμμένο κασέρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κοχλάσει προσέχοντας να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Σερβίρουμε με το μοσχαράκι με τη σάλτσα του και τοποθετούμε δίπλα τον πουρέ μελιτζάνας.

Μόλις βγάλει τα υγρά του προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει και να αρχίσει να πίνει τα υγρά του.

Μετά από μισή ώρα περίπου, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αφήνουμε να πάρει μια δυνατήβράση, χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει.

Αν στο τέλος η σάλτσα του δεν έχει γκλασάρει, αφαιρούμε το κρέας και αφήνουμε τη σάλτσα να πήξει.

Τις καθαρίζουμε, τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου να βγάλουν τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε.

Καίμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το μέσα το αλεύρι και το ψήνουμε ανακατεύοντας συνέχεια για να μην καεί.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε φροντίζοντας να μην μας σβολιάσει.

Μόλις αρχίσει να δένει ρίχνουμε βροχηδόν το τριμμένο κασέρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κοχλάσει προσέχοντας να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Σερβίρουμε με το μοσχαράκι με τη σάλτσα του και τοποθετούμε δίπλα τον πουρέ μελιτζάνας.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.