Follow us

Αρνάκι μαριναρισμένο στη γάστρα (των Μανώλη Γαρνέλη, Θανάση Βασίλαινα)

Αρνάκι μαριναρισμένο στη γάστρα (των Μανώλη Γαρνέλη, Θανάση Βασίλαινα)

Υλικά

1 κ. αρνίσιο κρέας (χεράκι)
Για τη μαρινάδα
4 κ.σ. μουστάρδα Dijon
6 -7 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
6 -7 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
5 σκελίδες σκόρδο
1 μέτριο πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 μεγάλο κλωνάρι σέλερι κομμένο σε ροδέλες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
Φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
500 ml λευκό ξηρό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και βάζουμε μέσα το αρνάκι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη, βάζουμε επάνω ένα βάρος για να μένει το αρνάκι καλυμμένο από τη μαρινάδα και αφήνουμε στο ψυγείο περίπου 4-5 ώρες, γυρίζοντας το κρέας μια φορά.
Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και τοποθετούμε σε γάστρα το αρνάκι με τη μαρινάδα. Αν δεν έχουμε γάστρα, χρησιμοποιούμε ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200ο C, μέχρι το αρνάκι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια, κλείνουμε τη γάστρα ή τυλίγουμε ολόκληρο το ταψί καλά με διπλό αλουμινόχαρτο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο C και σιγοψήνουμε για 5 – 6 ώρες, μέχρι να μελώσει το κρέας. Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε τη γάστρα ή ξεσκεπάζουμε το ταψί και προσθέτουμε τον χυμό από ένα λεμόνι. Αφήνουμε για λίγο το κρέας να ξεκουραστεί, το βγάζουμε σε πιατέλα και το σκεπάζουμε. Βάζουμε μέσα στη γάστρα ή στο ταψί τις πατατούλες με τη φλούδα τους, αφού τις έχουμε πλύνει καλά και τις ψήνουμε 40 λεπτά ή μέχρι να κοκκινήσουν. Τις σερβίρουμε μαζί με το κρέας.

Α.Τ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;