Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο τουYλικά
1 γερή πρέζα αλάτι
1 κ.γ. μαχλέπι
½ κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα*
¾ φλ. καστανή ζάχαρη
¾ φλ. ελαιόλαδο απαλό
500 ml γάλα αμυγδάλου
⅓ φλ. ρούμι
Ζάχαρη άχνη και αν θέλουμε, λευκά αμύγδαλα για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι.
Προσθέτουμε το μαχλέπι και τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά.
Ξεχωριστά, χτυπάμε με το μίξερ χειρός το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου και το ρούμι και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν τα υλικά -δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι.
Σαπουνίζουμε και στεγνώνουμε το γούρικο νόμισμα και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
Ρίχνουμε τον χυλό στο ταψάκι και τοποθετούμε το νόμισμα.
Ψήνουμε γύρω στα 45-50 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο της πίτας.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει καλά επάνω σε σχάρα.
Κοσκινίζουμε επάνω άχνη ζάχαρη.
Αν θέλουμε “γράφουμε” το έτος με τα αμύγδαλα ή στολίζουμε με αμύγδαλα το στεφάνι της πίτας ή την αφήνουμε σκέτη.
*Τη μαστίχα πρέπει να την κοπανίσουμε μαζί με λίγη ζάχαρη αλλιώς κολλάει.
A.T.