Υλικά
2 φλ. μαύρες ή πράσινες φακές βρασμένες (να κρατάνε) και στραγγισμένεςΥλικά
300 γρ. κόκκινη ή κίτρινη κολοκύθα
1 μήλα Golden Delicious
1 ραντίτσιο
1 φλ. κοτσάνι σέλερι ψιλοκομμένο
1 φλ. καρότο ξυσμένο
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
Για τη βινεγκρέτ
½ φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
½ κ.γ. μέλι
½ κ.γ. μουστάρδα τύπου Ντιζόν
½ κ.γ. κόλιανδρο ξερό σε σκόνη
½ κ.γ. κύμινο ξερό σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνι
Χυμός 1 λεμονιού
Αλάτι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ: Βάζουμε όλα τα υλικά στη μουλινέτα ή στο μπλέντερ ή στο σέικερ και δουλεύουμε για ένα λεπτό να ενωθούν. Πλένουμε και καθαρίζουμε το ραντίτσιο και το κόβουμε με το χέρι σε μπουκιές.
Το βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα.
Ρίχνουμε τις φακές και ανακατεύουμε.
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και τα μήλα και τα κόβουμε σε ίσες μπουκιές.
Περνάμε τα μήλα από λεμόνι να μην μαυρίσουν.
Ζεσταίνουμε ⅓ φλ.
απαλό ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε την κολοκύθα γυρίζοντας την από όλες τις μεριές να μαλακώσει, αλατίζουμε, αρωματίζουμε με το θυμάρι, κουνάμε το τηγάνι, και τη βγάζουμε στραγγιστά στο μπολ με τις φακές.
Καθαρίζουμε το τηγάνι με χαρτί, ρίχνουμε 2-3 κ.σ ελαιόλαδο ακόμα και τηγανίζουμε τα μήλα γυρίζοντάς τα μέχρι να ροδίσουν.
Τα μεταφέρουμε στο μπολ με τις φακές.
Προσθέτουμε το σέλερι και τα καρότα και ανακατεύουμε.
Βάζουμε στη μουλινέτα ή στο μπλέντερ ή στο σέικερ το ελαιόλαδο, το ξύδι, τον κόλιανδρο και το κύμινο και δουλεύουμε για ένα λεπτό να ενωθούν.
Ζεσταίνουμε τη βινεγκρέτ στο τηγάνι, περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με τα τρυφερά φύλλα του σέλερυ.
A.T.