Follow us

Τιμπάλ με ρύζι και μανιτάρια

Τιμπάλ με ρύζι και μανιτάρια

Υλικά

Υλικά

Για τη γέμιση μανιταριών:

500 γρ. λευκά μανιτάρια

1 μέτριο κρεμμύδι

2 σκ. σκόρδο

150 γρ. γραβιέρα τριμμένη

150 ml κρέμα γάλακτος

¾  φλ. γραβιέρα τριμμένη

½ φλ. παρμεζάνα τριμμένη

2 αβγά χτυπημένα

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ρύζι:

240 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα

1 μέτριο κρεμμύδι ξυσμένο

2 κ.σ. + 100 γρ. βούτυρο + βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας

100 ml λευκό ξηρό κρασί

200 γρ. γραβιέρα τριμμένη

4 αβγά χτυπημένα

700 ml ζωμός δυνατός ζωμός λαχανικών

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Βούτυρο, φρυγανιά τριμμένη

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το ρύζι: λιώνουμε 2 κ.σ βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσει, ρίχνουμε το ρύζι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε να αλειφθεί με το βούτυρο, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί ρίχνουμε λίγο -λίγο τον ζωμό ανακατεύοντας συνέχεια και αλατοπιπερώνουμε προσέχοντας το αλάτι διότι τα τυριά είναι αλμυρά (ετοιμάζουμε δηλαδή ένα ριζότο).

Όταν μαλακώσει το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη γραβιέρα και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αφήνουμε λίγο να χλιάνει το ρύζι, ρίχνουμε τα αβγά και ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά.

Βουτυρώνουμε γενναία ένα βαθύ στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος και το καλύπτουμε με την τριμμένη φρυγανιά.

Κρατάμε 5-6 κ.σ ρύζι και βάζουμε το υπόλοιπο μέσα στο σκεύος.

Το πιέζουμε προς τις άκρες με το πίσω μέρος ενός κουταλιού “ντύνοντας” έτσι ολόκληρο το εσωτερικό του σκεύους, μέχρι τα χείλη του.

Αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια: τα καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί, κόβουμε την άκρη από τα ποδαράκια και τα χωρίζουμε από το καπέλο.

Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Λιώνουμε τις 2 κ.σ βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιουν τα υγρά τους.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αφήνουμε μέχρι να εμφανισθούν φουσκάλες (όχι να βράσει), αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί και τον μαϊντανό.

Ανακατεύουμε γερά, αφήνουμε να χλιάνει λίγο, προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά και ρίχνουμε τα μανιτάρια μέσα στη φόρμα με το ρύζι.

Καλύπτουμε την επιφάνεια με το ρύζι που έχουμε κρατήσει και το ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού.

Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και τα πλαϊνά.

Αφήνουμε το φαγητό να μείνει για 15-20 λεπτά για να στερεοποιηθεί.

Περνάμε ένα μαχαίρι ανάμεσα στη φόρμα και το ρύζι και ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε πιατέλα.

Κόβουμε καθέτως σε τριγωνικά κομμάτια (φέτες).

Αν θέλουμε, σερβίρουμε μαζί σάλτσα ντομάτας.

Α.Τ.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.