Υλικά
Για τα κρεμμύδιαΥλικά
3 μεγάλα κρεμμύδια
1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι
400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
100 γρ. κιμά χοιρινό
40 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
40 ml κόκκινο κρασί
½ μάτσο άνηθο
1 τμχ αστεροειδή γλυκάνισο
4 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
60 γρ. λιαστή ντομάτα
3 γρ. αλάτι
1γρ. φρεσκοκομμένο πιπέρι
60 γρ. γραβιέρα Κρήτης
100 γρ. στραγγιστό πλήρες γιαούρτι
Σπιτικό κοτόζουμο (εναλλακτικά ½ κύβο για ζωμό κοτόπουλου)
Για τις αγκινάρες
5-6 αγκινάρες μεσαίου μεγέθους
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
10 γρ. απαλή μουστάρδα
Χυμός από ½ λεμόνι
2 γρ. αλάτι
Μια πρέζα λευκό πιπέρι
Σπιτικό κοτόζουμο (εναλλακτικά ½ κύβο για ζωμό κοτόπουλου)
30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
10 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια: καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε έως το κέντρο τους.
Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε στραγγιστά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν βγάζουμε τα φύλλα τους ένα – ένα.
Ετοιμάζουμε τον κιμά: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και το μπαχάρι ανακατεύοντας μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε τον μοσχαρίσιο και τον χοιρινό κιμά και σοτάρουμε μέχρι να καρβουδιστεί καλά και να εξατμιστούν τα υγρά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένα και και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε το κοτόζουμο.
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για περίπου 20 λεπτά μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά.
Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε τα κρεμμύδια:Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Παίρνουμε ένα- ένα τα βρασμένα κρεμμυδόφυλλα, τοποθετούμε στο κέντρο λίγη από τη γέμιση του κιμά, το τυλίγουμε και το τοποθετούμε σε ταψί.
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και γκρατινάρουμε για 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.Ετοιμάζουμε τη σάλτσα αγκινάρας: καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις τοποθετούμε σε μπολ με νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού αλεύρι και χυμό από ένα λεμόνι για μην μαυρίσουν.
Τις κόβουμε σε 4 κομμάτια.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τις αγκινάρες για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το κοτόζουμο που πρέπει να τις σκεπάσει.
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Μεταφέρουμε τις αγκινάρες (χωρίς το ζουμί τους που το κρατάμε στην άκρη) σε μπλέντερ και προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού.
Δουλεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε σιγά- σιγά το υγρό από τις αγκινάρες μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα μια λεία υφή.
Για να σερβίρουμε, απλώνουμε λίγη σάλτσα στο πιάτο και ακουμπάμε επάνω τα γκρατιναρισμένα κρεμμύδια.
A.T.