Τυρόπιτα με μπεσαμέλ

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Για τη γέμιση
700 γρ. φέτα πικάντικη
500 ml γάλα με πλήρη λιπαρά
8 κ.σ αλεύρι
5 κ.σ. βούτυρο
2 αβγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
¾ φλ. αμύγδαλο λευκό καβουρδισμένο και κοπανισμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί και ανακατεύουμε συνέχεια με τον αβγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά και να ψηθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα όλο μαζί συνεχίζοντας να ανακατεύουμε ζωηρά για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ, μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα και να πήξει ελαφρά -δεν την αφήνουμε να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να χλιάνει, ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα και τη φέτα θρυμματισμένη με τα δάχτυλα, ανακατεύουμε πολύ καλά, δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε πάλι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα και αφήνουμε να κρυώσει. Αν η γέμιση μας φαίνεται πολύ πυκνή, μπορούμε να ρίξουμε λίγο χλιαρό γάλα ακόμα.
Αλείφουμε ένα τετράγωνο αντικολλητικό ταψί Νο 32  (35,5x32x14) απλώνουμε τα ⅔ των φύλλων λαδώνοντας ελαφρά ανάμεσα αφήνοντάς τα να κρέμονται έξω από το ταψί. Απλώνουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τα φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας ελαφρά ανάμεσα  και τα γυρίζουμε προς τα μέσα, έτσι ώστε να τυλίξουν/ καλύψουν τα κάτω φύλλα. Χαράζουμε ελαφρά την πίτα ελαφρά, με ένα κοφτερό μαχαίρι, ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και νερό και αν θέλουμε πασπαλίσουμε με το τριμμένο αμύγδαλο. Ψήνουμε για 40 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να μείνει για 15 λεπτά τουλάχιστον πριν την κόψουμε.

Α.Τ.




Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen