Υλικά
1 κόκορας 1600 γρ. περίπου σε μερίδες χωρίς την πέτσαΥλικά
6 μεγάλες σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δύο
1 κοφτή κ.σ. ρίγανη
1 κ. φρέσκα ή κατεψυγμένα πράσινα φασολάκια
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
¾ φλ. χυμός λεμονιού
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 φλ. μαϊντανός ή άνηθος ψιλοκομμένος
1 φουσκωτή κ.σ. βούτυρο
¾ φλ. ελαιόλαδο
1 φουσκωτή κ.σ. κορνφλάουρ
1 ½ φλ. νερό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) και ροδίζουμε καλά τα κομμάτια του κόκορα από όλες τις μεριές.
Τα βγάζουμε στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το σκόρδο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να μαλακώσει.
Βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα τον κόκορα, ανακατεύουμε προσεκτικά 3-4 φορές, ανεβάζουμε τη φωτιά, σβήνουμε με το κρασί, ξύνουμε με την κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας να ξεκολλήσει ότι έχει κολλήσει από το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη και 1 φλ.
καυτό νερό.
Κουνάμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 1 ώρα.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα φασολάκια al dente σε 1 lt νερό με 1 γεμάτη κ.σ αλάτι και τα στραγγίζουμε.
Όταν το κρέας έχει μαλακώσει τελείως, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα φασολάκια.
Σε κατσαρολάκι, ρίχνουμε το βούτυρο, το 1 ½ φλ.
νερό και τον μαϊντανό ή τον άνηθο.
Μόλις το μείγμα πάρει βράση, προσθέτουμε το κορνφλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστο κρύο νερό και τον χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε να βράση 1 λεπτό, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά να πάει παντού και να ενωθεί με τη σάλτσα του κόκορα.
Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού, αφήνουμε να μείνει το φαγητό 5 λεπτά και σερβίρουμε.
A.T.