Υλικά
1200 γρ. μεγάλα άσπρα σαφρίδιαΥλικά
ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
αλάτι
Για τη σάλτσα
3 μέτρια λεμόνια
2 σκελίδες σκόρδο
3 πόντοι φρέσκια ρίζα τζίντζερ
2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κ.γ. μαύρες σταφίδες
1 κ.γ. μουστάρδα
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
από μια πρέζα τριμμένο κύμινο & κόλιαντρο
κ.γ. ζάχαρη
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Από την προηγουμένη ημέρα, πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα κόβουμε κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες.
Βγάζουμε τους σπόρους και τις μεμβράνες, τα βάζουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο γύρω στις 12 ώρες.
Την επομένη ημέρα, τα βγάζουμε από το ψυγείο, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε.
Καθαρίζουμε το τζίντζερ και το κόβουμε σε πολύ λεπτές φετούλες.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια 3 εκ.
το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Κοπανίζουμε το σκόρδο και το βάζουμε σε μπολ.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγανάκι και σοτάρουμε επάνω σε μέτρια φωτιά το σκόρδο, το κύμινο και το κόλιανδρο προσέχοντας να μην καούν και ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο και να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το πιπέρι καγιέν και το τζίντζερ, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε 1 φλ.
καυτό νερό, τα κρεμμυδάκια, τις σταφίδες και τα λεμόνια.
Σιγομαγειρεύουμε για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα λεμόνια αλλά να μην λιώσουν –αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστον καυτό νερό, και να μείνει η σάλτσα με το λάδι της.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και προσθέτουμε λίγη ζάχαρη αν μας φαίνεται πολύ ξινή η σάλτσα ή λίγο ξύδι αν μας φαίνεται πολύ άτονη.
Αφήνουμε τη σάλτσα να χλιάνει.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρια.
Τα αλατίζουμε καλά, τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα.
Τα μεταφέρουμε σε ταψί ντυμένο με λαδόκολλα τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο C για 30 λεπτά.
Τα σερβίρουμε με τη χλιαρή γλυκόξινη σάλτσα λεμονιού.
Α.Τ.