Υλικά
3 φλ. ρύζι βρασμένο Υλικά
1 κ. φλάσκες μελιτζάνες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3/4 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
1 ξυλάκι κανέλα
4 αβγά χτυπημένα
1 κ. κόκκινες σφιχτές ντομάτες
400 γρ. φέτα
1 κ.σ. ξερή ρίγανη
Ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C.
Λαδώνουμε και ντύνουμε με φρυγανιά ένα πυρίμαχο ταψάκι και το αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Αφαιρούμε από τις μελιτζάνες την περισσότερη φλούδα και τις κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ..
Τις αφήνουμε σε λεκάνη με νερό και αλάτι να ξεπικρίσουν για 1 ώρα.
Τις βγάζουμε και τις στύβουμε με τα χέρια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε ½ φλ.
ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε μαζί το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κανέλα και τη ντομάτα σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε από την εστία, αφαιρούμε την κανέλα, διορθώνουμε με λίγη ζάχαρη αν η γεύση είναι πολύ όξινη και ρίχνουμε τον βασιλικό.
Σε μπολ, ανακατεύουμε το ρύζι με τα αβγά χτυπημένα και δοκιμάζουμε το αλάτι.
Καλύπτουμε με μελιτζάνες τον πάτο του ταψιού που έχουμε ετοιμάσει, ρίχνουμε μια λεπτή στρώση σάλτσας και πασπαλίζουμε με το 1/3 της φέτας και λίγη ρίγανη.
Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές τη διαδικασία, τελειώνοντας με φέτα.
Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να λιώσει η φέτα και να πάρει η επιφάνεια ελαφρά καστανό χρώμα.
Αφήνουμε το φαγητό να μείνει 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε κομμένο σε κομμάτια.
Α.Τ.