Υλικά
1 κ. κιμάς γαλοπούλαςΥλικά
2 αβγά
1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
4 κ.σ. μέλι
1 -2 πρέζες μπούκοβο ή ½ κ.γ πιπέρι καγιέν ή 1 μικρή καυτερή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 -3 κ.γ. ξύδι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. δυόσμος ξερός τριμμένος
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον πουρέ καρότου
800 γρ. καρότα καθαρισμένα
250 ml κρέμα γάλακτος
1 πρέζα τριμμένο κύμινο
⅓ κ.γ μοσχοκάρυδο
1 ½ κ.γ αλάτι
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τον πουρέ καρότου: βράζουμε τα καρότα σε καλά αλατισμένο νερό, να φθάνει 2 εκ.
πάνω από την επιφάνειά τους.
Τα περνάμε από τη μουλινέτα και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη επάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5 -7 λεπτά, να στεγνώσει ο πουρές.
Αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τα μπιφτεκάκια: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
Στύβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με τα χέρια να φύγουν τα υγρά τους.
Τα βάζουμε σε λεκανίτσα μαζί με τον κιμά, τη φρυγανιά, τα αβγά χτυπημένα, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Σε άλλο μπολ, αναμειγνύουμε το μέλι, το ξύδι και το μπούκοβο ή το πιπέρι καγιέν.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί.
Πλάθουμε τα μπιφτεκάκια στο μέγεθος και στο σχήμα που θέλουμε και τα αραδιάζουμε στο ταψί.
Τα ψήνουμε γύρω στα 15-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το μείγμα μέλι-ξύδι-μπούκοβο ή καγιέν και ανακατεύουμε επάνω σε μέτρια φωτιά με τον αβγοδάρτη να ενωθούν, γύρω στα 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε τα μπιφτεκάκια στο τηγάνι και το κουνάμε κυκλικά να καλυφθούν παντού με τη σάλτσα.
Αν δεν χωράνε όλα μαζί, βάζουμε πρώτα τα μισά και μετά τα άλλα μισά.
Σερβίρουμε αμέσως με τον πουρέ καρότου.
Α.Τ.