Follow us

Λαζάνια με μανιτάρια, πράσα και κρέμα

Λαζάνια με μανιτάρια, πράσα και κρέμα

Υλικά

500 γρ. λαζάνια
Για τη σάλτσα με μανιτάρια
1 κ. λευκά μανιτάρια
250 γρ. γραβιέρα τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη
1/3 φλ. ε. π. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 πράσα ψιλοκομμένα
¾ φλ. μπράντι
750 ml κρέμα γάλακτος (με ό,τι λιπαρά θέλουμε)
1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη μπεσαμέλ:
8 φλ. γάλα
16 κ.σ. βούτυρο
20 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αβγά
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τα λαζάνια τρία –τρία σε άφθονο νερό που βράζει για 1 λεπτό, τα βγάζουμε με στραγγιστή κουτάλα και τα απλώνουμε επάνω σε νωπή βαμβακερή πετσέτα. .
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: καθαρίζουμε τα μανιτάρια, αφαιρούμε το ποδαράκι και το κόβουμε στα δύο και κόβουμε τα καπελάκια σε φέτες. Αφήνουμε σε σουρωτήρι. Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα σκόρδα και τα πράσα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να βγάζουν τα υγρά τους και να πάρουν καστανό χρώμα. Σβήνουμε με το μπράντι και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε 5-6 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και όταν κάψει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με τον αβγοδάρτη για 3 -4 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα ζεστό και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να πήξει αρκετά. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να χλιάνει, προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά.
Συνθέτουμε το φαγητό: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Στον πάτο ενός παραλληλόγραμμου ταψιού με μεγάλη πλευρά μήκους 34 εκ. απλώνουμε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ. Σκεπάζουμε με μιά σειρά λαζάνια, μοιράζουμε επάνω τη μισή σάλτσα μανιταριών, πασπαλίζουμε με τη μισή γραβιέρα και το 1/3 της μπεσαμέλ και συνεχίζουμε άλλη μια στρώση λαζάνια, την υπόλοιπη σάλτσα μανιταριών και την υπόλοιπη γραβιέρα, μια τελευταία στρώση λαζάνια και την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 -35 λεπτά. Αφήνουμε το φαγητό να μείνει μισή ώρα τουλάχιστον πριν το κόψουμε (για να σταθεροποιηθεί).

Α.Τ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;