Follow us

Πίτα με νεφρά και μοσχαρίσιο κρέας (Kidney pie)

Πίτα με νεφρά και μοσχαρίσιο κρέας (Kidney pie)

Υλικά

Υλικά

750 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε κύβους 3 εκ.

300 γρ. νεφρά μοσχαρίσια ή αρνίσια κομμένα σε κύβους 3 εκ.

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

500 γρ. μεγάλα λευκά μανιτάρια σε χοντρές φέτες

350 γρ. έτοιμο φύλλο σφολιάτας

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 κ.σ. αλεύρι

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 φύλλο δάφνης ή δύο κλωνάρια θυμάρι

600 ml ζωμός από μοσχάρι

Ελαιόλαδο, φρέσκο βούτυρο

1 κ.σ. σάλτσα Worcestershire

1 αβγό χτυπημένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αν το φύλλο είναι κατεψυγμένο, το βγάζουμε από την κατάψυξη να ξεπαγώσει 2 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε το φαγητό. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: ζεσταίνουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι 2 -3 κ.σ ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε τους κύβους του μοσχαρίσιου κρέατος γυρίζοντάς τους από όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσουν και αλατοπιπερώνουμε.

Μεταφέρουμε σε κατσαρόλα. Ρίχνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο ακόμα στο τηγάνι και σοτάρουμε τα νεφρά γυρίζοντας γρήγορα από όλες τις μεριές να πάρουν χρώμα και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το μοσχαρίσιο κρέας. Λιώνουμε 2 κ.σ φρέσκο βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάκλα να μαλακώσουν.

Τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το κρέας και τα νεφρά.

Ρίχνουμε ακόμα 2 κ.σ βούτυρο στο τηγάνι και τηγανίζουμε τα μανιτάρια, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να βγάλουν τα νερά τους και να πάρουν καφέ χρώμα.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, πασπαλίζουμε το κρέας, τα νεφρά και το κρεμμύδι με το αλεύρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2 -3 λεπτά.

Διαλύουμε τον πελτέ στον ζωμό του μοσχαριού.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και τη δάφνη ή τα κλωνάρια του θυμαριού και περιχύνουμε με τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγοβράζουμε για 1 ½ -2 ώρες.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο καυτό ζωμό ή καυτό νερό ακόμα.

Όταν το κρέας και τα νεφρά έχουν μαλακώσει τελείως και η γέμιση είναι έτοιμη, η σάλτσα θα πρέπει να έχει πυκνώσει και να έχει μειωθεί έτσι, ώστε να καλύπτει το κρέας και τα νεφρά σαν πηχτό σιρόπι. Προσθέτουμε τη σάλτσα Worcestershire, δοκιμάζουμε το αλάτι, μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο ή σκεύος χωρητικότητας 1 lt και βάθους γύρω στα 5 εκ.

αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C- 220ο C (ανάλογα με τον φούρνο).

Ετοιμάζουμε το φύλλο: ανοίγουμε τη σφολιάτα σε φύλλο πάχους ½ εκ..

Κόβουμε μια λωρίδα ζύμης πλάτους 3 εκ.

και σε μήκος που να τυλίγει τα χείλη του σκεύους.

Αλείφουμε τα χείλη του σκεύους με λίγο χτυπημένο αβγό και κολλάμε γύρω –γύρω τη λωρίδα της ζύμης.

Κόβουμε το φύλλο που έχουν ανοίξει σε στρογγυλό σχήμα και με διάμετρο 6 -7 εκ.

μεγαλύτερη από τη διάμετρο του σκεύους.

Αλείφουμε τη λωρίδα της ζύμης που έχουμε κολλήσει γύρω από το σκεύος με χτυπημένο αβγό, σκεπάζουμε το σκεύος με το στρογγυλό φύλλο και πιέζουμε να κολλήσει επάνω στη λωρίδα.

Αλείφουμε καλά ολόκληρο το φύλλο με αβγό και αν θέλουμε φτιάχνουμε την ζύμη που μας έχει περισσέψει φύλλα ή άλλα σχέδια και τα κολλάμε επάνω στο φύλλο.

Κάνουμε συμμετρικές χαραξιές στην επιφάνεια του φύλλου με ένα κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε για 35 -40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.

Ξεφουρνίζουμε και περιμένουμε να κρυώσει λίγο.

Σερβίρουμε με μια μεγάλη οβάλ κουτάλα σερβιρίσματος: βυθίζουμε την κουτάλα στην πίτα, βγάζοντας ένα κομμάτι φύλλο και την ανάλογη γέμιση και μεταφέρουμε στο πιάτο (από κάτω η γέμιση και από πάνω το φύλλο).

Σημ. φαγητό από την κουζίνα της Μ.

Βρετανίας.

Α.Τ.

Βρετανίας.

Α.Τ.

Επίσης...

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μπιφτέκια µε Πατάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για τα νοστιμότερα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.

Μπιφτέκια Σπετσιώτικα

Πώς θα φτιάξεις σπετσιώτικα μπιφτέκια.