Υλικά
Για το κίμπε:Υλικά
1 φλ. πλιγούρι
350 γρ. φιλέτο λευκού ψαριού (π.χ. πέρκα, μπακαλιάρος)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση:
½ φλ. του τσαγιού κουκουνάρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα σαφράν
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το πλιγούρι σε νερό για 20 λεπτά.
Το σουρώνουμε στρώνοντας ένα σουρωτήρι με γάζα ή λεπτό τούλι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
Σηκώνουμε το πλιγούρι με τη γάζα ή το τούλι και το στύβουμε να φύγει όλο το νερό.Φτιάχνουμε τη γέμιση: σοτάρουμε το κουκουνάρι στο ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσει.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Ανακατεύουμε σε μπολ το κουκουνάρι, το κρεμμύδι με το λάδι του, το σαφράν διαλυμένο σε μια κουταλιά νερό, τον κόλιανδρο ή τον μαϊντανό, το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Φτιάχνουμε το κίμπε: αλέθουμε στο μπλέντερ το ψάρι αρκετές φορές, προσθέτοντας και 1 -2 παγάκια αν είναι απαραίτητο για να μην κολλάει το ψάρι στις λεπίδες.
Έπειτα, προσθέτουμε το στραγγισμένο πλιγούρι και το κρεμμύδι και αλέθουμε ξανά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, ρίχνουμε πιπέρι και αλάτι και ζυμώνουμε πολύ καλά, ώσπου να γίνει μια ενιαία μάζα.
Χωρίζουμε το μείγμα σε 20 κομμάτια.
Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλάκι και κάνουμε με τον δείκτη μας ένα λακκάκι.
Βάζουμε ένα κ.γ.
γέμιση, σχηματίζουμε πάλι το μπαλάκι σφραγίζοντας τη γέμιση και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Τηγανίζουμε τα kibbeh σε σπορέλαιο μέχρι να ροδίσουν και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί.
Τα σερβίρουμε με φρέσκο λεμόνι και πράσινη σαλάτα.
Α.Τ.