Υλικά
400 γρ. φασόλια ή φασόλια σόγιας ή ρεβίθια βρασμένα και στραγγισμένα Υλικά
100 γρ. καλαμπόκι κατεψυγμένο, βρασμένο και στραγγισμένο ή καλαμπόκι κονσέρβας ξεπλυμένο και στραγγισμένο
1 κ.σ. σπόροι chia + 3 κ.σ. νερό*
2 σκελίδες σκόρδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, το 1κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο
1 μέτρια ντομάτα ξεφλουδισμένη, πολύ καλά ξεσποριασμένη και πολύ ψιλοκομμένη
1 φλ. λεπτοξυσμένο καρότο
½ φλ. φρέσκο μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
½ κ.γ πιπέρι καγιέν
1 κοφτή κ.σ. κύμινο τριμμένο
5 -6 φρυγανιές (αν χρειασθούν)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τους σπόρους chia με τις 3 κ.σ νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μείνουν για 10 λεπτά.
Ανακατεύουμε και πάλι και περιμένουμε άλλα 5 -10 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν οι σπόροι και να σχηματισθεί μια πυκνή ζελατίνη.
Ετοιμάζουμε το μείγμα για τα μπιφτέκια: Βάζουμε τα 3/4 από τα ρεβίθια ή τα φασόλια ή τα φασόλια της σόγιας στη μουλινέτα μαζί με το 1 κρεμμυδάκι, το σκόρδο και τελευταίο το ζελέ των σπόρων chia και δουλεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Τα μεταφέρουμε σε λεκάνη.
Βάζουμε στη μουλινέτα ή στο μπλέντερ το υπόλοιπο ¼ από τα όσπρια μαζί με το καλαμπόκι και δουλεύουμε το μηχάνημα 2 -3 φορές μέχρι να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα.
Τα μεταφέρουμε και αυτά στη λεκάνη μαζί με το καρότο, τον μαϊντανό, το 1 φρέσκο κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο και τη ντομάτα.
Προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν και όσο αλάτι θέλουμε και ζυμώνουμε.
Αν δούμε πως είναι πολύ υγρό το μείγμα, ρίχνουμε λίγη –λίγη όση τριμμένη φρυγανιά χρειασθεί για να αποκτήσουν τα burgers τη σωστή πυκνότητα.
Τα πλάθουμε σε 5 μεγάλα πλατιά μπιφτέκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο για 5-7 λεπτά γυρίζοντάς τα προσεκτικά μια –δυο φορές μέχρι να στερεοποιηθούν και να πάρουν καστανό χρώμα.
Τα σερβίρουμε σε ψωμάκι μαζί με φέτες αβοκάντο, φέτες ντομάτας, μαγιονέζα ή πέστο βασιλικού, φύλλα από μαρούλι ή από ρόκα ή από σπανάκι ή όποια άλλη γαρνιτούρα θέλουμε.
Εναλλακτικά, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C σε ταψί ντυμένο με λαμαρίνα, για 15-20 λεπτά.
*Η συγκολλητική ιδιότητα του ζελέ των σπόρων chia λειτουργεί ως υποκατάστατο αβγού, πέρα από τις σημαντικές πρωτεΐνες που περιέχουν οι σπόροι και γενικά την υψηλή διατροφική τους αξία.
Βεβαίως, αν φτιάξουμε περισσότερα μπιφτέκια, μπορούμε να διπλασιάσουμε την ποσότητα του ζελέ, δημιουργώντας άλλο ένα «αβγό».
A.T.