Σαλάτα με κινόα, γλυκοπατάτες, σπανάκι, γκοργκοντζόλα και αβγά

Σαλάτα με κινόα, γλυκοπατάτες, σπανάκι, γκοργκοντζόλα και αβγά
Υλικά
2 μέτριες κόκκινες γλυκοπατάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε κύβους 1 εκ.
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
1 φλ. κινόα
2 ½ φλ. νερό
2 κ.σ. χυμό λάιμ
1 κ.γ αλάτι
400 γρ. τρυφερό σπανάκι χωρίς τα κοτσάνια πλυμένο και στεγνωμένο
250 γρ. γκοργκοντζόλα σε κομμάτια
½ φλ. ηλιόσποροι ανάλατοι καβουρδισμένοι ελαφρά
¾ φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
4 -5 αβγά
4 κ.σ. φρέσκο πολύ ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Πλένουμε τις γλυκοπατάτες και τις τρίβουμε ελαφρά χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Τις κόβουμε σε κύβους 2 εκ.. Ανακατεύουμε την πατάτα και το κρεμμύδι, αλάτι, τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο, τα απλώνουμε σε μονή στρώση σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε 20 -25 λεπτά ανακατεύοντας προσεκτικά 1-2 φορές με σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν και η πατάτα να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα. Ξεπλένουμε καλά την κινόα με νερό και την βράζουμε με 2 ½  φλ. νερό, τον χυμό λάιμ, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγοβράζουμε μέχρι να πιεί τα υγρά και να γίνουν οι σπόροι διάφανοι, γύρω στα 15 -20 λεπτά. Τοποθετούμε τα αβγά σε μια στρώση σε κατσαρόλα, καλύπτουμε με κρύο νερό, τα βάζουμε στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 -7 λεπτά αν τα θέλουμε πολύ μελάτα ή για 7 -8 λεπτά αν τα θέλουμε με πιο σφιχτό κρόκο. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα περνάμε γρήγορα κάτω από κρύο νερό και τα ξεφλουδίζουμε. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα, ανακατεύουμε το σπανάκι κομμένο με το χέρι, τις πατάτες, το κρεμμύδι, την κινόα, τους ηλιόσπορους και την γκοργκοντζόλα και αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα 2/3 στη σαλάτα μαζί με τη 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε επάνω τα αβγά κομμένα στη μέση, τα αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την άλλη 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό. Πασπαλίζουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε αμέσως.
Σημ. Αν θέλουμε, παραλείπουμε τη γκοργκοντζόλα, αυξάνουμε τους ηλιόσπορους σε 1 φλ. και διπλασιάζουμε την ποσότητα της πατάτας και του κρεμμυδιού.

A.T.




Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen