Follow us

Ψωμί ολικής αλέσεως με μαστίχα και ξηρούς καρπούς

Ψωμί ολικής αλέσεως με μαστίχα και ξηρούς καρπούς

Υλικά

Υλικά

650 γρ. αλεύρι κίτρινο από σκληρό σιτάρι 

350 αλεύρι ολικής αλέσεως

20 γρ. ξερή μαγιά

20 γρ. αλάτι (1 ½ κ.γ )

600 ml χλιαρό νερό (όχι βραστό/καυτό/ζεματιστό)

½ φλ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ζάχαρη

½ φλ. ηλιόσπορο

2 κ.σ. καβουρδισμένο κουκουνάρι

¾ φλ. ξερά βερίκοκα κομμένα στα τέσσερα

½ κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το αλάτι σε βαριά λεκάνη, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Σε άλλο μπολ, διαλύουμε καλά τη μαγιά σε 2 κ.σ από το χλιαρό νερό.

Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στα αλεύρια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μισό από το νερό.

Ζυμώνουμε να απορροφηθεί το νερό και ρίχνουμε και το υπόλοιπο συνεχίζοντας να ζυμώνουμε μέχρι έχουμε μια λεία, ελαστική ζύμη –αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα.

Το ζύμωμα θα μας πάρει γύρω στα 10 λεπτά.

Αν δεν έχουμε βαριά λεκάνη, μόλις απορροφήσει το αλεύρι τα υγρά μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο καθαρό τραπέζι, για να μπορούμε να ζυμώσουμε καλύτερα (λόγω της σταθερότητας της επιφάνειας).

Ρίχνουμε μέσα τους ξηρούς καρπούς, τα βερίκοκα και τη μαστίχα και ξαναζυμώνουμε 3 -5 λεπτά.

Βάζουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο 20ο C για 40 λεπτά να φουσκώσει.

Ξαναζυμώνουμε, φτιάχνουμε ένα ή δύο μικρότερα καρβέλια σε ό,τι σχήμα θέλουμε, αλείφουμε ένα ή δύο στρογγυλά βαθουλά ταψιά ή μια/δύο μακρόστενες φόρμες του κέικ με ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα το/τα καρβέλια.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε χαλαρά με λαδόκολλα και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 20ο C μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο και το κρατάμε σκεπασμένο χαλαρά με κουβέρτα, μακριά από ρεύματα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 -200ο, ξεσκεπάζουμε το ψωμί και το φουρνίζουμε αμέσως.

Ψήνουμε για 40 -45 λεπτά να κάνει χρυσοκάστανη κρούστα.

Α.Τ.