Κεφαλόπουλο πλακί με μαραθόριζα, πράσα, πορτοκάλι και πράσινες ελιές (του Νίκου Φωτιάδη)

Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό κεφαλόπουλo
2 πορτοκάλια
½ ποτήρι λευκό κρασί
2 πράσα
20 πράσινες ελιές
1 ματσάκι άνηθο, αλάτι, πιπέρι
2 μαραθόριζες
1 ποτηράκι ούζο
200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε το κεφαλόπουλο από λέπια, βράγχια και εντόσθια, το πλένουμε, το στεγνώνουμε και το κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε σε ένα τηγάνι τα πράσα ψιλοκομμένα με λίγο ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις μαραθόριζες ψιλοκομμένες και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα καλά λαδωμένο ταψί βάζουμε τα πράσα με τη μαραθόριζα, από πάνω τις φέτες του κεφαλόπουλου και αλατοπιπερώνουμε ξανά. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε ροδέλες και τις στρώνουμε. Προσθέτουμε τις πράσινες ελιές, το ούζο, τον άνηθο, το κρασί και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180°C πάνω κάτω για 15 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε στο γκριλ για άλλα 5 λεπτά ώστε το φαγητό να πάρει χρώμα.

*Η συνταγή είναι του Νίκου Φωτιάδη από το βιβλίο του "Μουσικός Περίδρομος", εκδόσεις Τόπος.




Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen