Υλικά
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσειςΥλικά
2/3 φλ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα λεπτοτριμμένα
2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 γερή πρέζα αλάτι
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
¾ φλ. ζάχαρη
½ φλ. μέλι
3 αβγά
2 δόσεις βανιλίνη
½ φλ. γάλα
Για το γλάσο:
½ φλ. άχνη ζάχαρη
1 κ.σ. βούτυρο
2 κ. σ μέλι
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
1/4 φλ. χοντροκοπανισμένα ανάλατα φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
Βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, την μπέικινγ πάουντερ και το αλάτι.
Προσθέτουμε τα φιστίκια και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρευστο και αφράτο.
Προσθέτουμε τα αβγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, το γάλα και τη βανιλίνη συνεχίζοντας να δουλεύουμε.
Όταν το μείγμα ενοποιηθεί το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι.
Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι/φόρμα και ψήνουμε περίπου 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο (αν δούμε ότι παίρνει χρώμα πολύ νωρίς, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο). Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να χλιάνει 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάζουμε το γλάσο: βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το μέλι και την κρέμα γάλακτος σε μια ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να πάρει βράση.
Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, ακόμα για 1 λεπτό. Κατεβάζουμε το γλάσο από τη φωτιά και το ρίχνουμε σιγά-σιγά όπως είναι ζεστό με ένα κουτάλι επάνω στο κέικ, αφήνοντάς το να «ποτίσει» την επιφάνεια ανάμεσα στις κουταλιές. Πασπαλίζουμε με τα σπασμένα φιστίκια και αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα πριν το κόψουμε.
Α.Τ.