Follow us

Κρεμμυδόπιτα

Κρεμμυδόπιτα

Υλικά

Υλικά

Για το φύλλο*

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. λάδι

1 κ.σ. ξύδι

1 αβγό

1 φλ. χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

2 κ. κόκκινα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες

300 γρ. πικάντικη γραβιέρα τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

¾ φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη

300 ml μπύρα ξανθιά

1 κ.σ. φλ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου

4 αβγά

1 κ.σ. κοφτή κορνφλάουρ

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη: κρατάμε 100 γρ.

αλεύρι, κοσκινίζουμε το υπόλοιπο σε λεκάνη και κάνουμε μια γούβα στη μέση.

Χτυπάμε σε μπολ το νερό, το ελαιόλαδο, το αβγό και το ξύδι.

Ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και ζυμώνουμε γύρω στα 5 -7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη (αν την πιέσουμε με το δάχτυλο πρέπει να επανέλθει στη θέση της σχεδόν αμέσως).

Την αλείφουμε με ελαιόλαδο, τη βάζουμε σε λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.

Φτιάχνουμε τη γέμιση: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Σε καθιστή κατσρόλα (πλατιά και χαμηλή) λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια να πάρουν καστανό χρώμα ανακατεύοντας συνεχώς.

Σβήνουμε με τη μπίρα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τελείως και να μείνουν με το βούτυρό τους.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το κορνφλάουρ και τα αβγά χτυπημένα, μέχρι να έχουμε ένα λείο ενιαίο μείγμα.

Ρίχνουμε στα κρεμμύδια το μείγμα του γιαουρτιού, ανακατεύουμε γρήγορα, προσθέτουμε το τυρί και το δεντρολίβανο, ρίχνουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δοκιμάζουμε το αλάτι.

Αφήνουμε στην άκρη.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.

Χρησιμοποιώντας το αλεύρι που κρατήσαμε ανοίγουμε το μεγαλύτερο και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32 εκ.αφήνοντας να κρέμεται όσο περισσεύει έξω από το ταψί.

Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση.

Ανοίγουμε τη μικρότερη μπάλα σε φύλλο και το στρώνουμε επάνω στη γέμιση.

Γυρίζουμε και τα δύο φύλλα προς τα μέσα σε ένα χοντρό κορδόνι (κόθρο).

Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε σε τετράγωνα.

Φουρνίζουμε την πίτα, ψήνουμε για 15 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180ο C και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να μείνει 15 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο χοντρό «χωριάτικο» φύλλο ή έτοιμη φύλλο κουρού.

Α.Τ.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.