Υλικά
Για το φύλλο (αν δεν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο)Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 φλ. χλιαρό νερό
3 κ.σ. ελαιόλαδο +ελαιόλαδο για το άλειμμα της πίτας και του ταψιού
3 κ.σ ξύδι
Για τη γέμιση
700 γρ. χοιρινό κρέας άπαχο σε κομματάκια 1,5 εκ.
500 γρ. φέτα τριμμένη.
3 αβγά χτυπημένα
1 ½ κ. πράσα (μόνο το άσπρο μέρος) σε χοντρές ροδέλες.
1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
1 ½ φλ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη ζύμη: κρατάμε στην άκρη 100 γρ.
από το αλεύρι, κοσκινίζουμε το υπόλοιπο σε λεκάνη, κάνουμε στη μέση ένα βαθούλωμα και ρίχνουμε μέσα το νερό, το λάδι και το ξύδι ανακατεμένα.
Ζυμώνουμε γύρω στα 5-7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη (αν την πιέσουμε με το δάχτυλο πρέπει να επανέλθει στη θέση της σχεδόν αμέσως).
Την αλείφουμε με ελαιόλαδο, τη βάζουμε σε λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε τη γέμιση: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας καλά από όλες τις μεριές.
Προσθέτουμε τα πράσα και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σωθούν τα υγρά τους.
Ρίχνουμε 1 φλ.
καυτό νερό, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας σχεδόν τελείως.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο για 15 λεπτά, προσθέτουμε τη φέτα και τα αβγά και ανακατεύουμε.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
Χρησιμοποιώντας το αλεύρι που κρατήσαμε ανοίγουμε το μεγαλύτερο και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32 εκ.αφήνοντας να κρέμεται όσο περισσεύει έξω από το ταψί.
Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση.
Ανοίγουμε τη μικρότερη μπάλα σε φύλλο και το στρώνουμε επάνω στη γέμιση.
Γυρίζουμε και τα δύο φύλλα προς τα μέσα σε ένα χοντρό κορδόνι (κόθρο).
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε σε τετράγωνα.
Φουρνίζουμε την πίτα, ψήνουμε για 15 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180ο C και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά και κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί να μείνει 15 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.
Σημ.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο χοντρό «χωριάτικο» φύλλο ή έτοιμη φύλλο κουρού.
Α.Τ.