Υλικά
8 μήλα Golden delicious ή Granny Smith (ξινόμηλα) ή FugiΥλικά
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
150 γρ. ρύζι καρολίνα
¾ φλ. λευκασμένα αμύγδαλα
1 φλ. σέλερι σε ροδέλες
½ + 1 φλ. κόκκινο κρασί
1 σφηνάκι μπράντι
3 -5 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλα + 1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη
1 κ.σ. κοφτή καστανή ζάχαρη
Ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού.
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα μήλα, τα καθαρίζουμε από τη φλούδα (αλλά μπορούμε και να την αφήσουμε για μεγαλύτερη σταθερότητα), βγάζουμε τον πυρήνα με το ειδικό εργαλείο και σκάβουμε με κουταλάκι φροντίζοντας να μην τρυπήσουν αλλά να δημιουργηθεί κέλυφος πάχους 7 -8 χιλ.
Τα αλείφουμε με λεμόνι, κρατάμε τη σάρκα του μήλου που βγάλαμε με το κουταλάκι και την ψιλοκόβουμε, εκτός από 8 μεγαλύτερα κομμάτια για να κλείσουμε το κάτω μέρος των μήλων.
Ζεσταίνουμε 2 -3 κ.σ ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τον κιμά ανακατεύοντας να διαλυθούν οι σβόλοι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μπαχάρι, την τριμμένη κανέλλα, το ξυλάκι κανέλα και το σέλερι και μαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Σβήνουμε με το ½ φλ.
κρασί και το μπράντι, προσθέτουμε το ρύζι, τη ζάχαρη, τη σάρκα του μήλου και ¾ φλ.
νερό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν σχεδόν τελείως τα υγρά.
Αφαιρούμε το μπαχάρι και το ξυλάκι της κανέλλας. Κλείνουμε την τρύπα του κάτω μέρους των μήλων με τα κομματάκια μήλου που έχουμε κρατήσει, τα γεμίζουμε με το μείγμα κιμά –ρύζι, τα βάζουμε σε ταψί μαζί με 2 -3 κ.σ βούτυρο και το 1 φλ.
κρασί και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν καστανό χρώμα.
Α.Τ.