Υλικά
8 μεγάλα καλαμάρια Υλικά
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένο
½ φλ. άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
2 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκιας λεβάντας
2 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκιας λουΐζας
400 γρ. μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο πολύ καλά
Ξύσμα 2 λεμονιών
Χυμός ενός λεμονιού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια: τα πλένουμε, κόβουμε το κεφάλι, αφαιρούμε το ζελατινώδες κεντρικό κόκαλο, βγάζουμε το εσωτερικό τους πολύ προσεκτικά να μην σπάσει το μελάνι, τα βάζουμε σε ζεστό νερό και τα ανακατεύουμε με το χέρι πολλές φορές ώστε να καθαρίσει από μέσα η κουκούλα χωρίς να χαλάσει.
Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Αφαιρούμε τα μάτια από το κεφάλι και το κόβουμε στα δύο μαζί με τα πλοκάμια.
Σε κατσαρολάκι βράζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό και μόλις σωθούν τα υγρά τελείως, αποσύρουμε από τη φωτιά.Φτιάχνουμε τη γέμιση: βάζουμε σε βαθύ μπολ το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο τα αρωματικά χόρτα, το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε.
Ζυμώνουμε και γεμίζουμε τα καλαμάρια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C. Ντύνουμε μια σχάρα με λαδόκολλα και κάνουμε πολλές χαρακιές στο χαρτί με κοφτερό μαχαίρι.
Αραδιάζουμε τα καλαμάρια επάνω στη σχάρα και δίπλα βάζουμε τα πλοκάμια.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες λεμόνι αν θέλουμε και φουρνίζουμε, βάζοντας ένα ταψί με νερό κάτω από τη σχάρα.
Ψήνουμε για 15 -25 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος των καλαμαριών, τρυπώντας από τα 15 λεπτά και πέρα με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι να δούμε αν ψήθηκαν, διότι αν παραψηθούν γίνονται σαν λάστιχο.
Ψήνονται, βεβαίως και στα κάρβουνα.
A.T.