Υλικά
250 γρ. αντζούγιες σε λάδιΥλικά
500 γρ. ζυμαρικά
10 λιαστές ντομάτες σε λάδι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
¾ φλ. αμύγδαλα λευκά
¾ φλ. ψίχουλα από μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί ολικής αλέσεως
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 1/3 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Στραγγίζουμε τις ντομάτες από το λάδι τους, το κρατάμε στην άκρη* και τις ψιλοκόβουμε.
Καβουρδίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία.
Τα βγάζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε ¾ φλ.
ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τις αντσούγιες, τον μισό μαϊντανό και τις λιαστές ντομάτες, Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ½ φλ.
ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψίχουλα μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανά.
Ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε κρατάμε μισό φλιτζάνι από το νερό και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε, το λάδι από τις λιαστές ντομάτες* και το μείγμα με τις αντζούγιες.
Ανακατεύουμε σηκώνοντας με δύο ξύλινες κουτάλες.
Μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε τέσσερα πιάτα, πασπαλίζουμε με το μείγμα ψίχουλα –αμύγδαλα και τον υπόλοιπο μαϊντανό, καρυκεύουμε με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Σημ.* Δοκιμάζουμε το λάδι του βάζου, γιατί δεν έχει πάντοτε τη γεύση που θέλουμε.
Αν δεν μας αρέσει, το αντικαθιστούμε με παρθένο ελαιόλαδο.
Α.Τ.