Υλικά
6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες στο ίδιο περίπου μέγεθοςΥλικά
8 κ.σ. ρύζι καρολίνα
200 γρ. φέτα σε κυβάκια
100 γρ. ξερή μυζήθρα σε κυβάκια
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
1 γερή πρέζα γερή ρίγανη
1 κ.σ. ξερός δυόσμος
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 ½ φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μπούκοβο
αλάτι
Για το σερβίρισμα: γιαούρτι στραγγιστό, ξερός δυόσμος, μπούκοβο
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε οριζοντίως μια λεπτή φέτα για καπάκι.
Τια αδειάζουμε προσεκτικά, κρατάμε στην άκρη τη σάρκα τους, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις τοποθετούμε ανάποδα σε ταψί.
Βγάζουμε όλους τους σπόρους από τη σάρκα της μελιτζάνας και την ψιλοκόβουμε.
Την αλατίζουμε και την αφήνουμε σε σουρωτήρι σκεπασμένη με ένα πιάτο και ένα βάρος από πάνω να στραγγίζει.
Ζεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπαχάρι σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς γύρω στα 10 λεπτά να γίνουν περίπου σαν μαρμελάδα.
Προσθέτουμε γύρω στα ¾ του φλιτζανιού από τη σάρκα της μελιτζάνας και μαγειρεύουμε άλλα 5 λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να αλειφθεί το ρύζι με ελαιόλαδο, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και ¾ του φλιτζανιού νερό και μαγειρεύουμε γύρω στα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε και τα τυριά, δοκιμάζουμε το αλάτι και αλατοπιπερώνουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Γυρίζουμε τις μελιτζάνες προς τα πάνω, πετάμε το υγρό που έχουν βγάλει στο ταψί, τις γεμίζουμε κατά τα 2/3, ώστε να έχει περιθώριο το ρύζι να φουσκώσει, και τοποθετούμε τα καπάκια τους.
Διαλύουμε σε 1 φλ.
νερό τον πελτέ, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 κ.γ αλάτι.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε γύρω στα 40 λεπτά.
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.
Αφήνουμε να μείνουν 15-30 λεπτά και σερβίρουμε -αν θέλουμε με γιαούρτι και επιπλέον ξερό δυόσμο και μπούκοβο.
Α.Τ.