Follow us

Μελιτζάνες γεμιστές με ρύζι και φέτα στο φούρνο

Μελιτζάνες γεμιστές με ρύζι και φέτα στο φούρνο

Υλικά

Υλικά

6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες στο ίδιο περίπου μέγεθος

8 κ.σ. ρύζι καρολίνα

200 γρ. φέτα σε κυβάκια

100 γρ. ξερή μυζήθρα σε κυβάκια

2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα

2 ντομάτες κομμένες σε κύβους

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι

1 γερή πρέζα γερή ρίγανη

1 κ.σ. ξερός δυόσμος

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 ½ φλ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μπούκοβο

αλάτι

Για το σερβίρισμα: γιαούρτι στραγγιστό, ξερός δυόσμος, μπούκοβο

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε οριζοντίως μια λεπτή φέτα για καπάκι.

Τια αδειάζουμε προσεκτικά, κρατάμε στην άκρη τη σάρκα τους, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις τοποθετούμε ανάποδα σε ταψί.

Βγάζουμε όλους τους σπόρους από τη σάρκα της μελιτζάνας και την ψιλοκόβουμε.

Την αλατίζουμε και την αφήνουμε σε σουρωτήρι σκεπασμένη με ένα πιάτο και ένα βάρος από πάνω να στραγγίζει.

Ζεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπαχάρι σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς γύρω στα 10 λεπτά να γίνουν περίπου σαν μαρμελάδα.

Προσθέτουμε γύρω στα ¾ του φλιτζανιού από τη σάρκα της μελιτζάνας και μαγειρεύουμε άλλα 5 λεπτά.

Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να αλειφθεί το ρύζι με ελαιόλαδο, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και ¾ του φλιτζανιού νερό και μαγειρεύουμε γύρω στα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε και τα τυριά, δοκιμάζουμε το αλάτι και αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Γυρίζουμε τις μελιτζάνες προς τα πάνω, πετάμε το υγρό που έχουν βγάλει στο ταψί, τις γεμίζουμε κατά τα 2/3, ώστε να έχει περιθώριο το ρύζι να φουσκώσει, και τοποθετούμε τα καπάκια τους.

Διαλύουμε σε 1 φλ.

νερό τον πελτέ, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 κ.γ αλάτι.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε γύρω στα 40 λεπτά.

Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.

Αφήνουμε να μείνουν 15-30 λεπτά και σερβίρουμε -αν θέλουμε με γιαούρτι και επιπλέον ξερό δυόσμο και μπούκοβο.

Α.Τ.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.