Υλικά
4 μέτρια λαυράκιαΥλικά
2 αβγά
1 ¾ φλ. ψίχουλα από ψωμί
1 φλ. φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ½ φλ. ζωμό λαχανικών
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι, φρεκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα ψάρια, αφαιρούμε το κεφάλι και κόβουμε το πτερύγιο της ουράς.
Τα πλένουμε, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα ψίχουλα του ψωμιού με ½ φλ. μαϊντανό, 1 γερή πρέζα αλάτι και 1 γερή πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Λιώνουμε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι 2 κ.σ βούτυρο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μειωθεί το μείγμα και να μείνει γύρω στο 1 φλιτζάνι.
Προσθέτουμε στη σάλτσα την κρέμα γάλακτος μαζί με τα υπόλοιπα ψίχουλα ψωμιού και ανακατεύουμε επάνω σε σβηστή εστία να ενωθούν τα υλικά.
Δουλεύουμε τη σάλτσα στη μουλινέτα μέχρι να γίνει μια λεία αλοιφή και την ξαναβάζουμε στο κατσαρολάκι. Βγάζουμε τα ψάρια από το ψυγείο, τα αλευρώνουμε, τα βάζουμε επάνω σε σχάρα καλυμμένη με λαδόκολλα, την τρυπάμε πολλές φορές με μυτερό μαχαίρι, βάζουμε από κάτω ένα ταψί με νερό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 -25 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος, λεπτά γυρίζοντάς τα μια φορά.
Ξαναζεσταίνουμε ελαφρά τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, αν είναι πολύ πηχτή την αραιώνουμε με λίγο ζωμό λαχανικών ή λίγο καυτό νερό και ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο ½ φλ.
μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού.
Σερβίρουμε ένα ψάρι σε κάθε πιάτο και μοιράζουμε από πάνω τη σάλτσα.
Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.
Α.Τ.