Υλικά
500 γρ. σπαγγέτι με μελάνι σουπιάς* Υλικά
200 γρ. κολοκυθάκια
300 γρ. καλαμαράκια
200 γρ. ντοματάκια
½ φλ. ελαιόλαδο
¾ φλ. το λευκό μέρος από φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
¾ φλ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος + 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος + 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
Παρμεζάνα τριμμένη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε στη μέση κατά μήκος τα καλαμαράκια.
Τα κόβουμε σε πολύ λεπτές κάθετες λωρίδες και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε σε πολύ λεπτές κάθετες λωρίδες (σαν κορδέλες) και τα αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ντοματάκια και τα κόβουμε στα δύο.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό τους.
Σε μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και σοτάρουμε για 2 –3 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο.
Σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 4 –5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Αραιώνουμε με λίγο από το νερό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο των ζυμαρικών καυτό (ρίχνουμε τόσο όσο είναι απαραίτητο για να «ντυθούν» τα ζυμαρικά με σάλτσα –ίσως να μην χρειαστεί όλο), κουνάμε το τηγάνι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και δοκιμάζουμε το αλάτι.
Ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα αρωματικά βότανα.
Ανακατεύουμε μια –δυο φορές ελαφρά, ανασηκώνοντας τα ζυμαρικά με δύο πιρούνια για να πάει παντού η σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως με τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
*σημ.
η συνταγή γίνεται ωραιότατα και με απλά ζυμαρικά.
Α.Τ.