Υλικά
500 γρ. παστός μπακαλιάροςΥλικά
500 γρ. πατάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
15 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτά φετάκια
6 αβγά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 –4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
ελαιόλαδο
ελιές Καλαμών
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε λεκάνη επάνω σε μια σχάρα και τον καλύπτουμε με νερό γύρω στους 10 πόντους πάνω από την επιφάνειά του.
Τον βάζουμε στο ψυγείο και αλλάζουμε νερό 3 φορές τη μέρα το πρώτο 24 ωρο και 2 φορές τη μέρας τα δύο επόμενα 24ωρα. Βγάζουμε τα κόκκαλα και τις πέτσες και είναι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσουμε.
Χωρίζουμε τον μπακαλιάρο με τα χέρια σε χοντρούτσικες λωρίδες.
Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτά μπαστουνάκια και το κρεμμύδι σε λεπτές οριζόντιες ροδέλες.
Τηγανίζουμε τις πατάτες σε μεγάλο βαρύ τηγάνι και τις βάζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί να βγάλουν το περισσό λάδι.
Στραγγίζουμε το λάδι, καθαρίζουμε το τηγάνι και ξαναρίχνουμε το λάδι και λίγο ακόμα αν έχουν πιει το λάδι οι πατάτες.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και μαγειρεύουμε για 5 –8 λεπτά. Ξαναγυρίζουμε τις πατάτες στο τηγάνι και ανακατεύουμε προσεκτικά να μην διαλυθεί ο μπακαλιάρος.
Ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα, ελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνεχίζουμε το ελαφρό ανακάτεμα, μέχρι να πήξουν τα αβγά.
Μοιράζουμε στα πιάτα και σερβίρουμε το φαγητό πασπαλισμένο με τον μαϊντανό και σκορπίζοντας από πάνω όσες ελιές θέλουμε.
(σημ.
η συνταγή προέρχεται από την Πορτογαλία.)
Α.Τ.