Follow us

Παστίτσιο με καρύδια και σκόρδο

Παστίτσιο με καρύδια και σκόρδο

Υλικά

Υλικά

500 γρ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο σπασμένα 

2 + 1 φλ. φρυγανιά απλή τριμμένη

200 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο

300 γρ. φρυγανιά σικάλεως τριμμένη

400 γρ. καρύδια κοπανισμένα

15 φρέσκα φύλλα φασκόμηλο πλυμένο, στεγνωμένο και ψιλοκομμένο

5 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια

1 φλ. + 3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Για τη μπεσαμέλ:

1.200 ml  γάλα σόγιας ή κανονικό γάλα με χαμηλά λιπαρά

12 κ.σ. αλεύρι (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και αλεύρι ολικής αλέσεως ή από φαγόπυρο ή από βρώμη)

6 κ.σ. ελαιόλαδο

Προαιρετικά: μια πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο, 1 –2 κρόκους αβγού, 2 -3 κουταλιές τριμμένο τυρί (γραβιέρα ή παρμεζάνα ή πεκορίνο).

Εκτέλεση

Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι, ρίχνουμε μέσα τα δύο φλιτζάνια φρυγανιά και το κουνάμε να καλυφθεί καλά σε όλη την επιφάνεια.

Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente και κρατάμε 1 ½ -2 φλιτζάνια από το ζωμό τους.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μην καεί.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα καρύδια, το τυρί και το φασκόμηλο.

Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε αρκετό χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με το μείγμα καρύδια-σκόρδο –τυρί –φρυγανιά και ρίχνουμε προσεκτικά λίγο –λίγο το νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών που έχουμε κρατήσει, μέχρι να υπάρχει αρκετό υγρό για να ψηθούν στο φούρνο.

Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά στο ταψάκι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το αλεύρι και το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε το κανονικό γάλα ή το γάλα σόγιας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με τον αβγοδάρτη, μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε και το τυρί, αν θέλουμε, καθώς και το μοσχοκάρυδο.

Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ επάνω στα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με το ένα φλιτζάνι φρυγανιά.

Ραντίζουμε με τις 3 κ.σ ελαιόλαδο Ψήνουμε το παστίτσιο για 45΄-50΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε σε κομμάτια για να μην διαλυθεί.

Α.Τ.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.